Категорија: Локомоторен систем

Зошто е важен C-реактивниот протеин (CRP)?

Зошто е важен C-реактивниот протеин (CRP)?

Што е CRP? CRP е кратенка за C -реактивен протеин кој се произведува во црниот дроб. Неговата концентрација во венската крв е значаен параметар за ... Повеќе

Ишијас-третман и превенција

Ишијас-третман и превенција

Третман на ишијас Акутната болна фаза бара итна терапија поради сериозноста на болката, што во многу случаи е неподнослива. Најефективната мерка е инфилтрација на паравертебралните ... Повеќе

Ишијас: Трендот на ова заболување расте поради физичка неактивност

Ишијас: Трендот на ова заболување расте поради физичка неактивност

Ишијас е термин кој се однесува на болки во долниот дел на грбот, а настанува кога ќе дојде до воспаление на нервот ишијадикус (n. ischiadicus). ... Повеќе

Гихт-Начинот на живот и исхраната влијаат врз манифестација на болеста

Гихт-Начинот на живот и исхраната влијаат врз манифестација на болеста

Гихот е метаболична болест предизвикана од зголемените вредности на мочната киселина во серумот. Тоа се нарекува хиперглеукемија која е последица на зголемената продукција или намалената ... Повеќе

Остеопорозата може да биде асимптоматска се додека не предизвика фрактура или деформитет на коските

Остеопорозата може да биде асимптоматска се додека не предизвика фрактура или деформитет на коските

Остеопороза претставува намалена коскена маса т.е ,коските се со нормален состав, но намалено е коскеното тикиво. Коскената маса се формира во тек на детство и ... Повеќе

Како да се справите со воспалени мускули

Како да се справите со воспалени мускули

Нормално е мускулите да ви бидат заморени после спорт или некоја друга активност, дури и извршување на домашни задачи. Тоа се случува ако нагло сте ... Повеќе

Артритис: Лоши навики кои предизвикуваат болка во зглобовите

Артритис: Лоши навики кои предизвикуваат болка во зглобовите

Артритис претставува воспаление на зглобовите.Постојат повеќе од 100 видови на артритис. Најчести форми се остеоартритис (дегенеративна болест на зглобовите) и ревматоиден артритис. Симптоми болки и се поголема вкочанетост без видливо ... Повеќе