Категорија: Гастроинтестинален систем

д-р Марија Јованоска: Гадење и повраќање-симптоми или болест

д-р Марија Јованоска: Гадење и повраќање-симптоми или болест

Гадење е непријатно чувство во стомакот што често се јавува пред повраќање. Повраќање е присилно, доброволно или неволно, протерување на содржината на желудникот преку устата. ... Повеќе

Спас за стомачни тегоби: мед и прополис

Спас за стомачни тегоби: мед и прополис

  ГАСТРОЕНТЕРОКОЛИТИС За третман може да се користи мед, полен или прополис, но најдобар резултат дава комбинацијата од сите три производи. Мед: од костен, планински,ливадски... ... Повеќе

Синдром на нервозно дебело црево

Синдром на нервозно дебело црево

Синдромот на нервозно дебело црево е една од најнепријатните стомачни тегоби, но и најчесто гастроинтестинално заболување во клиничката пракса. Ова нарушување влијае на квалитетот на ... Повеќе

д-р Марија Илиева: Helicobacter pylori – најчеста бактерија во желудникот на човекот

д-р Марија Илиева: Helicobacter pylori – најчеста бактерија во желудникот на човекот

Helicobacter pylori е грам негативна бактерија која најчесто се населува во желудникот и дванаесетпалачното црево на човекот. Се смета дека бактеријата денес е присутна кај ... Повеќе

Гастричен рефлукс или гастроезофагеална рефлуксна болест

Гастричен рефлукс или гастроезофагеална рефлуксна болест

Гастричен рефлукс или гастроезофагеална рефлуксна болест претставува хроничен симптом на мукозно оштетување предизвикано од враќање на желудочна киселина од желудникот во хранопроводот. Киселината која се враќа во езофагусот ... Повеќе

Стеатоза или замастување на црн дроб

Стеатоза или замастување на црн дроб

  Стеатозата е состојба при која има акумулација на огромна количина масти(триглицериди) во клетките на хепарот(црн дроб). Најчесто е предизвикана од обезност, дијабет или хроничен ... Повеќе

Што се и како делуваат пробиотиците?

Што се и како делуваат пробиотиците?

Светската здравствена организација пробиотиците ги дефинира како “живи микроорганизми кои во соодветни количини позитивно влијаат врз здравјето на домаќинот”. Клиничките испитувања докажале дека пробиотиците имаат ... Повеќе