Категорија: Дијабетес

Можни компликации од гестациски дијабетес по мајката и плодот

Можни компликации од гестациски дијабетес по мајката и плодот

Нетолеранција на глукоза се јавува за време на бременоста, најчесто во 6-тиот месец. Гестациски дијабетес или труднички дијабетес може да предизвика предвремено породување, компликации на ... Повеќе

Дали знаете зошто ноември е посебен за луѓето со дијабетес?

Дали знаете зошто ноември е посебен за луѓето со дијабетес?

14-ти Ноември - Светскиот ден на Дијабетесот Конечно дојде нашиот омилен месец. Дали знаете зошто ноември е посебен за луѓето со дијабетес? Бидејќи ноември е ... Повеќе

Ноември: Месец за подигнување на свеста за дијабетесот

Ноември: Месец за подигнување на свеста за дијабетесот

Во тек е неделата за кревање на свесноста за дијабетесот, па во прилог прочитајте како да ги препознате симптомите на дијабетесот, кои се ризик факторите ... Повеќе

4 идеални активности за лица со дијабетес

4 идеални активности за лица со дијабетес

Физичката активност има бројни бенефиции, вклучувајќи ги намалување на стресот, крвниот притисок и шеќерот во крвта, одржување на телото во добра форма, како и релаксација ... Повеќе

Тесната поврзаност помеѓу дијабетисот и здравјето на очите

Тесната поврзаност помеѓу дијабетисот и здравјето на очите

Секој треба да се грижи за здравјето на своите очи, но кога имате дијабетес, очните прегледите се особено важни. Зошто е тоа така ? 1.Оштетување ... Повеќе

Како алкохолот влијае врз дијабетесот?

Како алкохолот влијае врз дијабетесот?

Кога станува збор за пиење алкохол, луѓето со дијабетес тип 1 треба да бидат особено внимателни. Може да влоши некои од компликациите на дијабетисот. Како ... Повеќе

Нивото на шеќер во крвта е важен параметар во бременоста

Нивото на шеќер во крвта е важен параметар во бременоста

Гестациски дијабетес претставува посебен тип дијабетес, кој за прв пат се јавува во бременоста. Во овој период, хормоните од плацентата ја блокираат активноста на инсулинот. ... Повеќе