Категорија: Тироидна жлезда

Неколку вистини и заблуди за тироидната жлезда

Неколку вистини и заблуди за тироидната жлезда

Сите ја имаме тироидната жлезда. Таа е орган како и сите други, се наоѓа во средната третина на вратот, под таканареченото Адамово јаболко. Изгледа како ... Повеќе

Недостаток на железо кај трудниците е поврзан со проблем на тироидната жлезда

Недостаток на железо кај трудниците е поврзан со проблем на тироидната жлезда

Во споредба со мажите, за кои дневна препорачана доза за внес на железо е 8 мг., жените имаат поголеми потреби за овој минерал особено во ... Повеќе

д-р Марија Илиева: Што е Hashimoto тироидитис?

д-р Марија Илиева: Што е Hashimoto тироидитис?

Хашимотова болест е автоимуна болест на штитната т.е. тироидната жлезда, кај која клетките на имуниот систем го напаѓаат ткивото на жлездата. Причина за појава на ... Повеќе