Категорија: Инфективни болести

Што е ХПВ вирус и како влијае на женското репродуктивно здравје?

Што е ХПВ вирус и како влијае на женското репродуктивно здравје?

  ХПВ (хуман папилома вирус) е сексуално пренослива болест и се смета за еден од клучните причини за рак на грлото на матката.  Постојат повеќе ... Повеќе

Херпес симплекс вирус (HSV)

Херпес симплекс вирус (HSV)

  Herpes simplex virus припаѓа на родот Simplexvirusa, а во фамилија Herpesviridae. Пат на пренос Резервоар на инфекција е човекот. HSV се пренесува преку директен ... Повеќе

Мононуклеоза-болест на бакнежот

Мононуклеоза-болест на бакнежот

  Другото име на инфективна мононуклеоза е болест на бакнежот затоа што најчесто се пренесува при директен контакт со плунката на заразениот. Алтернативни имиња на ... Повеќе

Менингитис кај деца

Менингитис кај деца

Менингитисот претставува заразно заболување предизвикано од вирус,бактерија или некои габи, а се карактеризира со воспаление на менингите, односно мембраните кои го обвиваат мозокот. Ова заболување ... Повеќе

24 април-Светски ден на менингитис

24 април-Светски ден на менингитис

Темата за Светски ден на менингитис оваа година  е ДА ГО ПОБЕДИМЕ МЕНИНГИТИСОТ. ЕМСА –европска медицинска студентска асоцијација секоја година на различен начин го одбележува ... Повеќе

Сифилис-опасна полово пренослива болест

Сифилис-опасна полово пренослива болест

Многу голем број на заразни болести се пренесуваат преку контактен пат. Контактот може да биде директен (непосреден) и индиректен (посреден). Што е сифилис? Сифилис е полово пренослива ... Повеќе