Категорија: Невролошки болести

Прва помош за епилептични напади

Прва помош за епилептични напади

  Највисок приоритет кај пациент со епилептичен напад е да се спречи пациентот да се повреди и да се набљудува за време на нападот. Многу ... Повеќе

Епилептичен напад-симптоми, компликации, терапија

Епилептичен напад-симптоми, компликации, терапија

Епилепсија е хронично невролошко заболување кое се одликува со епилептични (епи) напади. Епилептични напади можат да се јават дури и кај луѓе  кои не боледуваат ... Повеќе

Тинитус: Околу 10% од возрасните луѓе имат некој облик на зуење во ушите

Тинитус: Околу 10% од возрасните луѓе имат некој облик на зуење во ушите

Околу 10% од возрасните луѓе имат некој облик на зуење во ушите( пулсирање, шушкање, жуборење на вода,свирење итн) Прогнозата на зуењето зависи од  причината и ... Повеќе

Не е секогаш Алцхајмерова болест: Кои се другите причини за губење на меморијата

Не е секогаш Алцхајмерова болест: Кои се другите причини за губење на меморијата

Повеќето од нас, повремено или почесто, имале непријатно искуство да заборават нешто. Овие епизоди на губење на меморијата можат да предизвикаат иритација и фрустрација, како ... Повеќе

Светски ден на Алцхајмерова болест: Одреден начин на живот се поврзува со помал ризик од појава на деменција

Светски ден на Алцхајмерова болест: Одреден начин на живот се поврзува со помал ризик од појава на деменција

Нормално е со текот на годините како што старееме, да почувствуваме мала конфузија дури и заборавеност. Но, кога ќе се забележиме дека  константно имаме проблем ... Повеќе

Сончаница-што претставува и како да се заштитите?

Сончаница-што претставува и како да се заштитите?

Сончаницата е акутно оштетување на мозокот предизвикано од сончево (топлотно) зрачење. За време на високи температури честопати слушаме  дека ни е неопходна  заштита од сонцето, ... Повеќе

Главоболки предизвикани од напорно вежбање

Главоболки предизвикани од напорно вежбање

Главоболки поврзани со физичка активност може да се појават при долготрајно и напорно вежбање, трчање, тенис, пливање и дигање тегови. Докторите ги поделиле главоболките кои ... Повеќе