Категорија: Прва помош

Прва помош за епилептични напади

Прва помош за епилептични напади

  Највисок приоритет кај пациент со епилептичен напад е да се спречи пациентот да се повреди и да се набљудува за време на нападот. Многу ... Повеќе

Прва помош при шокова состојба

Прва помош при шокова состојба

  Шокот претставува општо нарушување на состојбата на повредениот, предизвикано од пореметување на циркулаторниот систем поради што виталните ткива и органи недоволно се снабдуваат со ... Повеќе

Како треба да реагирате кога ќе ви потече крв од носот

Како треба да реагирате кога ќе ви потече крв од носот

Крварење од носот настанува изненадно,често во тек на сон, предизвикувајќи паника кај пациентот и неговата околина. Крварењето од носот се јавува во детска и постара ... Повеќе

Прва помош при задушување со храна или ситен предмет

Прва помош при задушување со храна или ситен предмет

Задушувањето се јавува кога страно тело  или парче храна остануваат заглавени во грлото, со што се спречува ефикасно дишење. Задушувањето го запира протокот на кислород ... Повеќе

Прва помош при изгореници на кожа

Прва помош при изгореници на кожа

Изгореница е оштетување на ткивото кое е резултат на предолго изложување на телото на сонце, друг вид на радијација, контакт со оган, хемикалии, струја или ... Повеќе

Прва помош при бурна алергиска реакција(анафилакса)

Прва помош при бурна алергиска реакција(анафилакса)

Алергиска реакција (анафилакса) e опасна по живот  може да предизвика шок, ненадеен пад на крвниот притисок и проблеми со дишењето. Кај луѓето кои имаат алергија, ... Повеќе