Категорија: Имунолошки ситем

Морските алги делуваат позитивно врз здравјето на цревата и имунитетот кај спортистите

Морските алги делуваат позитивно врз здравјето на цревата и имунитетот кај спортистите

    Испитуваниот екстракт, познат како фукоидан, е високо биоактивно соединение кое природно се наоѓа во кафеави алги, чии корисни ефекти врз микрофлората и имунитетниот ... Повеќе

Автоимуните болести се најголем проблем на денешницата

Автоимуните болести се најголем проблем на денешницата

Човечкото тело има вродена и стекната способност да се брани од разни микроорганизми. Меѓутоа, во случај на автоимуни болести, имуните клетки почнуваат да ги напаѓаат ... Повеќе

Зошто е важен C-реактивниот протеин (CRP)?

Зошто е важен C-реактивниот протеин (CRP)?

Што е CRP? CRP е кратенка за C -реактивен протеин кој се произведува во црниот дроб. Неговата концентрација во венската крв е значаен параметар за ... Повеќе

Кушингов синдром (Morbus Cushing)

Кушингов синдром (Morbus Cushing)

  Кушинговата болест се развива како резултат на повреда на хипоталамо-хипофиза системот. Оваа болест е исто така познат како Кушингов синдром, а името го има ... Повеќе

Дали витаминските инфузии се безбедни?

Дали витаминските инфузии се безбедни?

Во време кога за имунитетот размислуваме повеќе од кога и да било и сакаме да направиме сѐ како би спречиле настинка, грип или посериозна болест, ... Повеќе

д-р Марија Јованоска: Имунитетот е клуч на вашето здравје

д-р Марија Јованоска: Имунитетот е клуч на вашето здравје

Имунитет или имунолошки систем кај човекот претставува збир од посебни клетки, ткива, протеини, органи и жлезди кои имаат задача да го штитат човекот од разни инфективни заболувања или ... Повеќе

д-р Марија Илиева: Имун систем – yлога и функција

д-р Марија Илиева: Имун систем – yлога и функција

Имуниот систем на човекот се состои од посебни клетки, протеини, ткива и органи кои секојдневно го штитат човекот од разни микроорганизми. Во повеќето случаи, имунолошкиот ... Повеќе