Имунолошки систем

Автоимуните болести се најголем проблем на денешницата

Човечкото тело има вродена и стекната способност да се брани од разни микроорганизми. Меѓутоа, во случај на автоимуни болести, имуните клетки почнуваат да ги напаѓаат сопствените клетки, препознавајќи ги како туѓи.

Како дел од автоимуни болести, автоантителата се формираат со реакција на една или повеќе сопствени клетки (антигени). Тие ги напаѓаат нашите клетки, ткива и органи предизвикувајќи воспаление и оштетување.

Зошто се појавуваат автоимуни болести?

Сè уште не е познато како овие болести настануваат, но како причина се наведува генетската предиспозиција во повеќето случаи. Покрај тоа, често се присутни фактори како што се инфекции, прекумерно изложување на сончева светлина, токсини и некои лекови. До денес, откриени се над 80 различни автоимуни болести. Во зависност од тоа дали напаѓаат еден или повеќе органи, тие можат да бидат системски или специфични. Најчесто погодените органи се зглобовите, кожата, очите, белите дробови, бубрезите, тироидната жлезда и црниот дроб. Автоимуните болести се хронични и обично бараат доживотно следење и терапија. Во повеќето од овие болести, целта е да се задржат во мирна фаза и да се спречат релапси (влошување).

Симптоми

Најчестите симптоми во раните фази на болеста се:

 • замор,
 • омалаксаност,
 • болка во мускулите,
 • висока температура,
 • оток и црвенило на кожата.

Подоцна, како што напредува болеста, се појавуваат поспецифични симптоми кои можат да укажуваат на зафатеност на одреден орган:

Реклама
 • силна болка во зглобовите,
 • опаѓање на косата,
 • рани од рак во устата,
 • промени во бојата на прстите кога се изложени на студ.

 

Најчести автоимуни заболувања

Дијабетес тип 1

Се верува дека автоимуниот процес ги напаѓа бета клетките на панкреасот, кои лачат инсулин и доведуваат до негов недостаток. Причината за овој автоимун процес е од вирусно потекло.

Целијачна болест – чувствителна глутен ентеропатија

Системска автоимуна нетолеранција на глутен, која најчесто се јавува кај генетски предиспонирани лица, се карактеризира со оштетување на мукозната мембрана на тенкото црево, што се манифестира со честа дијареја, повраќање и губење на тежината.

Системски лупус еритематозус

Системски лупус еритематозус всушност претставува хронично воспалително заболување кои влијае на кожата, коските, зглобовите, бубрезите, срцето и нервниот систем. Првиот и најчест симптом на системскиот еритематозен лупус е еритема (црвенило) во форма на пеперутки на лицето и воспаление на зглобовите.

Ревматичен артритис

Распространета болест на сврзното ткиво, која првенствено ги погодува зглобовите, но често и внатрешните органи, кожата и нервниот систем.

Мултиплекс склероза

Се карактеризира со процеси на демиелинизација на централниот нервен систем, мозокот и ‘рбетниот мозок. Тоа се манифестира со невролошки симптоми кои можат да варираат од лесна вкочанетост до целосна неможност за одење.

Хашимотов тироидитис

Автоимуна болест каде клетките на имунолошкиот систем го напаѓаат и уништуваат ткивото на тироидната жлезда.

Дијагностицирање

Симптомите на овие болести се многу слични, па нивната дијагноза понекогаш е комплицирана. Тоа вклучува идентификување на антитела. Првенствено се зема крв за да се утврди целосната крвна слика, факторите на воспаление и стапката на седиментација на еритроцитите. Во случај на сомневање за одредена автоимуна болест, се вршат специфични тестови со цел да се докаже присуството на автоантитела (тест за антинуклеарни антитела). Од голема важност е да се открие болеста во раните фази, бидејќи тогаш се поголеми шансите да се одржи подобар квалитет на живот.

Третман

Третманот вклучува доживотна терапија и редовно следење. Целта е да се обидме да го контролираме имунитетнитетот со лекови и да го доведеме во состојба на мирување.

Најчесто користени лекови се:

 • кортикостероиди,
 • нестероидни антиинфламаторни лекови (ибупрофен, аспирин, напроксен),
 • имуносупресиви (метотрексат, азатиоприн).

Имуносупресивни лекови се користат за спречување на прекумерна активност на имунолошкиот систем. Сепак, тие носат ризик од ослабен одговор на организмот на инфекцијата и многу други несакани ефекти. Затоа, многу е важно правилно да се дозира терапијата и да се користи ефективна доза за да се одржи болеста под контрола.

Секогаш е пожелно да се применуваат други, нефармаколошки мерки, односно:

 • избалансирана и здрава исхрана,
 • редовна физичка активност,
 • намалување на стресот,
 • внесување на соодветна доза на витамини.

 


МД

Прикажи повеќе

Поврзани статии

Back to top button