Категорија: Алергии

Направете разлика помеѓу алергија и интолеранција кон храна

Направете разлика помеѓу алергија и интолеранција кон храна

Физичките реакции на одредена храна се вообичаени, но повеќето се предизвикани од нетолеранција на храна отколку алергија на храна. Нетолеранција на храна може да предизвика ... Повеќе

Во топлите денови внимавајте на алергија на сонце

Во топлите денови внимавајте на алергија на сонце

  Со изложување на нашата кожа на сонце, често се појавуваат алергиски реакции. Црвенио,свраб, осип, меурчиња и болни чворови кои знаат да бидат многу непријатни, ... Повеќе

Прва помош при бурна алергиска реакција(анафилакса)

Прва помош при бурна алергиска реакција(анафилакса)

Алергиска реакција (анафилакса) e опасна по живот  може да предизвика шок, ненадеен пад на крвниот притисок и проблеми со дишењето. Кај луѓето кои имаат алергија, ... Повеќе

Неколку работи кои мора да ги знаат лицата кои страдаат од алергија

Неколку работи кои мора да ги знаат лицата кои страдаат од алергија

Пролетта со сeтa своja убавинa и будење на целиот жив свет истовремено е и тригер за алергиските манифестации на респираторниот и дигестивниот систем. Пролетните алергени почнуваат да се ... Повеќе

д-р Маја Мојсоска: Разлика меѓу обична настинка и алергиски ринит

д-р Маја Мојсоска: Разлика меѓу обична настинка и алергиски ринит

Најчестата алергиска болест кај нас е алергија на полен. Погодените луѓе реагираат на еден или повеќе видови полен, обично треви или цутови од дрвја во рана ... Повеќе