Категорија: Здравје од А до Ш

“Зошто јас?”-Мојата прва реакција кога дознав дека имам дијабетес

“Зошто јас?”-Мојата прва реакција кога дознав дека имам дијабетес

Дијабет

Mоето име е Тања Шатановска, имам 27 години и скоро 22 години живеам со дијабетес тип 1. Ми беа потребни 12 години за да прифатам ... Повеќе

Прва помош при бурна алергиска реакција(анафилакса)

Прва помош при бурна алергиска реакција(анафилакса)

Алергии

Алергиска реакција (анафилакса) e опасна по живот  може да предизвика шок, ненадеен пад на крвниот притисок и проблеми со дишењето. Кај луѓето кои имаат алергија, ... Повеќе

Главоболки предизвикани од напорно вежбање

Главоболки предизвикани од напорно вежбање

Фитнес, Невролошки болести

Главоболки поврзани со физичка активност може да се појават при долготрајно и напорно вежбање, трчање, тенис, пливање и дигање тегови. Докторите ги поделиле главоболките кои ... Повеќе

Мултипла склероза- клинички форми,дијагноза и терапија

Мултипла склероза- клинички форми,дијагноза и терапија

Невролошки болести

Мултипла склероза е воспалително, демиелинизирачко заболување на ЦНС(централен нервен систем), се карактеризира со плаки на демиелинизација кои се мултипни и дисеминирани насекаде во различни делови ... Повеќе

Дали високиот крвен притисок предизвикува главоболки или други симптоми?

Дали високиот крвен притисок предизвикува главоболки или други симптоми?

Кардиоваскуларен систем

  Речиси во сите случаи, луѓето не можат да чувствуваат кога им е покачен крвниот притисок и не се свесни дека го имаат. Токму ова ... Повеќе

д-р Т. Поповски: Аднекси на кожа

д-р Т. Поповски: Аднекси на кожа

Стручна Помош, Кожа

Кожата е најволуменозниот, повеќеслоен, плоснат орган, кој во целост го покрива човековиот организам. Структурните како и функционалните карактеристики на кожата во најголем дел се генетски ... Повеќе

Како да се контролира високиот крвен притисок ?

Како да се контролира високиот крвен притисок ?

Кардиоваскуларен систем

Неконтролираниот висок крвен притисок ( хипертензија) може да биде фатален. Ако Ви е дијагностициран висок крвен притисок, еве неколку едноставни начини кои ќе ви помогнат ... Повеќе