Здравје кај мажи

Разбирање на простатитис: причини, симптоми и опции за третман

Простатитисот е честа состојба која погодува многу мажи ширум светот. Се однесува на воспаление на простатата, мала жлезда одговорна за производство на семената течност.

Во оваа статија, ќе ги истражиме причините, симптомите и достапните опции за третман за простатити.

Видови на простатитис

Простатитисот може да се класифицира во неколку видови врз основа на неговата основна причина и симптоми. Тие вклучуваат:

Акутен бактериски простатитис

Овој тип на простатитис е предизвикан од бактериска инфекција. Типично се манифестира со ненадејни и тешки симптоми, како што се треска, болка во долниот дел на стомакот или карличната област, често мокрење и болка за време на мокрењето.

Навремената медицинска помош е од клучно значење за да се спречат компликации.

Реклама biskviti za deca

Хроничен бактериски простатитис

Хроничниот бактериски простатитис се карактеризира со повторливи или постојани бактериски инфекции во жлездата на простатата.

Симптомите може да бидат помалку сериозни од акутниот бактериски простатитис и може да вклучуваат чести инфекции на уринарниот тракт, карлична болка, непријатност при ејакулација и уринарни симптоми кои доаѓаат и исчезнуваат во текот на подолг период.

Хроничен простатитис/Синдром на хронична карлична болка

Овој тип на простатитис е најчест, а сепак најпредизвикувачки за дијагностицирање и лекување. Вклучува хронична карлична болка, непријатност и уринарни симптоми кои перзистираат повеќе од три месеци. Причината за појава често е непозната, но се верува дека е поврзана со воспаление и дисфункција на карличните мускули и нерви.

Асимптоматски воспалителен простатитис

Асимптоматскиот воспалителен простатитис се карактеризира со воспаление во жлездата на простатата без придружни симптоми. Често се дијагностицира случајно за време на рутински прегледи на простата или испитувања за други состојби.

Потенцијални причини и фактори на ризик

Иако точните причини за простатитис не се секогаш јасни, неколку фактори можат да придонесат за неговиот развој:

Бактериски инфекции

Бактериските инфекции, особено во уринарниот тракт, може да доведат до акутен или хроничен бактериски простатитис. Бактериите можат да навлезат во жлездата на простатата преку уретрата или да се шират од други делови на телото.

Други фактори

Во некои случаи, простатитисот може да не е предизвикан од бактериска инфекција. Не-бактериски фактори како што се дисфункција на карличните мускули, абнормалности на имунолошкиот систем и проблеми поврзани со нервите може да играат улога во хроничен простатитис.

Фактори на ризик

Одредени фактори го зголемуваат ризикот од развој на простатитис, вклучувајќи историја на инфекции на уринарниот тракт, неодамнешна инфекција на мочниот меур или употреба на катетер, опструкција на излезот на мочниот меур, незаштитен анален секс и стрес.

Симптоми и дијагноза

Симптомите на простатитис може да варираат во зависност од видот и индивидуалното искуство. Вообичаени симптоми вклучуваат:

 • Често, итно или болно мокрење
 • Болка или непријатност во карлицата
 • Болка во долниот дел на грбот, препоните или пределот на гениталиите
 • Непријатност или болка при ејакулација
 • Еректилна дисфункција или намалено либидо

Дијагностицирањето на простатитис вклучува темелно прегледување на медицинската историја, физички преглед и дополнителни тестови како што се анализа на урината, тест на крвта за специфичен антиген на простатата (PSA), анализа на течноста на простатата или испитувања на слики. Важно е да се исклучат други состојби со слични симптоми, како што се инфекции на уринарниот тракт или рак на простата.

Опции за третман

Третманот за простатитис зависи од видот и основната причина и може да вклучува:

 • Антибиотици: За акутен бактериски простатитис или хроничен бактериски простатитис, антибиотиците се примарен третман за елиминирање на инфекцијата. Специфичниот препишан антибиотик ќе зависи од типот на бактерии идентификувани преку лабораториско тестирање.
 • Алфа-блокатори: Алфа-блокаторите најчесто се препишуваат за да се релаксираат мускулите околу жлездата на простатата и мочниот меур, ублажувајќи ги уринарните симптоми поврзани со простатитис.
 • Антиинфламаторни лекови: Може да се препорачаат нестероидни антиинфламаторни лекови или други антиинфламаторни лекови за намалување на воспалението и ублажување на болката и непријатноста.
 • Физикална терапија За хроничен простатитис/синдром на хронична карлична болка, физикална терапија може да помогне во ублажување на симптомите и подобрување на функцијата на карличните мускули.
 • Промени на животниот стил: Одредени промени во животниот стил можат да ги надополнат медицинските третмани и да го подобрат здравјето на простатата. Тие може да вклучуваат управување со стресот, редовно вежбање и избегнување на супстанции кои можат да ја иритираат простатата, како што се кофеинот и зачинетата храна.
 • Алтернативни терапии: Некои поединци може да најдат ублажување на симптомите на простатитис преку комплементарни и алтернативни терапии, како што се акупунктура, хербални додатоци или масажа на простата. Сепак, важно е да се консултирате со лекар пред да ги следите овие пристапи.

Превенција

Иако простатитисот не секогаш може да се спречи, одредени мерки можат да помогнат да се намали ризикот. Тие вклучуваат практикување безбеден секс, одржување на добра хигиена, хидрираност и навремено лекување на инфекции на уринарниот тракт.

Акутниот бактериски простатитис често може успешно да се лекува со антибиотици. Хроничните форми пак може да бараат долгорочен третман за да се контролираат симптомите и да се минимизираат последиците.

Show More
бисквити за бебе

Related Articles

Back to top button