Категорија: Малигни болести

Како да ги препознаете првите знаци на леукемија?

Како да ги препознаете првите знаци на леукемија?

Леукемијата е карцином, кој започнува во органите кои ја создаваат крвта, главно коскената срцевина и лимфниот систем. Во зависност од специфичните карактеристики, леукемијата може да ... Повеќе

Борбата со карцином го афектира и психичкото здравје на пациентите

Борбата со карцином го афектира и психичкото здравје на пациентите

Поставувањето на дијагноза за карцином скоро секогаш го афектира и психичкото здравје на пациентите. Третманите и последиците од карцином предизвикуваат депресија, анксиозност, несигурност итн. Доколку ... Повеќе

д-р Јасмина Лазарова: Радиотерапија на глава и врат и орална нега

д-р Јасмина Лазарова: Радиотерапија на глава и врат и орална нега

Ракот на глава и врат е присутен со 5% од сите видови малигни заболувања (промени), а во 2018 година беа регистрирани 887 649 нови случаи, ... Повеќе

Како се дијагностицира карцином?

Како се дијагностицира карцином?

Kолку порано карциномот е дијагностициран и третиран, толку поголеми се шансите да биде излечен. Некои типови на карцином како оние на кожа, дојка, усна шуплина, ... Повеќе

Најчестите нуспојави од лекување на карцином на простата

Најчестите нуспојави од лекување на карцином на простата

Карцином на простата е малигно заболување на простатата, жлезда кај машкиот репродуктивен систем. Повеќето канцери на простатата се спорорастечки, но во некои случаи можат да растат релативно брзо. Канцер-клетките може ... Повеќе

Како да ги намалите последиците од промена на вкусот при третирање на карцином на белите дробови?

Како да ги намалите последиците од промена на вкусот при третирање на карцином на белите дробови?

Чувството за вкус е зажен фактор кој овозможува да ги задоволиме телесните потреби за енергија преку храната. Постојат пет основни вкусови и тоа: слатко, кисело, ... Повеќе

Карцином на желудник-ризик фактори, дијагноза и терапија

Карцином на желудник-ризик фактори, дијагноза и терапија

Карцином на желудник претставува ширење на малгнизирано епително ткиво во длабочината и по површината на слузницата на желудникот. Претставува честа малигна болест на гастроинтестинален тракт ... Повеќе