Категорија: Прва помош

Прва помош: Труење со загадена вода

Прва помош: Труење со загадена вода

  Како и кај загадувањето на храната, загадувањето на водата се јавува на различни начини, што во голема мера зависи од потеклото на водата. За ... Повеќе

Прва помош: Труење со храна

Прва помош: Труење со храна

  Како што е познато, без храна и вода животот не може да се замисли. Секако, услов е да одговараат на основните хигиенски услови, бидејќи ... Повеќе

Прва помош при задушување со храна или ситен предмет

Прва помош при задушување со храна или ситен предмет

Задушувањето се јавува кога страно тело  или парче храна остануваат заглавени во грлото, со што се спречува ефикасно дишење. Задушувањето го запира протокот на кислород ... Повеќе

Прва помош при изгореници на кожа

Прва помош при изгореници на кожа

Изгореница е оштетување на ткивото кое е резултат на предолго изложување на телото на сонце, друг вид на радијација, контакт со оган, хемикалии, струја или ... Повеќе

Прва помош при бурна алергиска реакција(анафилакса)

Прва помош при бурна алергиска реакција(анафилакса)

Алергиска реакција (анафилакса) e опасна по живот  може да предизвика шок, ненадеен пад на крвниот притисок и проблеми со дишењето. Кај луѓето кои имаат алергија, ... Повеќе