СоветВиди ги сите

Стручна Помош

д-р Јасмина Лазарова: Радиотерапија на глава и врат и орална нега

Ракот на глава и врат е присутен со 5% од сите видови малигни заболувања (промени), а во 2018 година беа регистрирани 887 649 нови случаи, ... Повеќе

д-р Јасмина Лазарова: Радиотерапија на глава и врат и орална нега
Респираторен систем

Пнеумоторакс-класификација, дијагноза и лекување

Пнеумоторакс е состојба која означува присуство на воздух во плеврален простор. Воздухот доаѓа во плеврален простор заради прекин на континуитетот на плеврална мембрана или од ... Повеќе

Пнеумоторакс-класификација, дијагноза и лекување
Исхрана

Вештачки засладувачи: Нула калории, но по која цена?

  На прв поглед, вештачките засладувачи може да изгледаат како совршено решение. Нула калории е еднаква на нула вина нели? Сепак, вашето тело и цревата ... Повеќе

Вештачки засладувачи: Нула калории, но по која цена?
Рецепти

Протеински палачинки-совршен нискокалоричен десерт

Совршена замена за високо калоричните палачинки. Превкусен доручек или десерт. Исто така се и многу лесни за подготвување. Состојки: 2 јајца 20g протеински прав 40g ... Повеќе

Протеински палачинки-совршен нискокалоричен десерт
Кожа

Прва помош при изгореници на кожа

Изгореница е оштетување на ткивото кое е резултат на предолго изложување на телото на сонце, друг вид на радијација, контакт со оган, хемикалии, струја или ... Повеќе

Прва помош при изгореници на кожа
Дијабет

“Зошто јас?”-Мојата прва реакција кога дознав дека имам дијабетес

Mоето име е Тања Шатановска, имам 27 години и скоро 22 години живеам со дијабетес тип 1. Ми беа потребни 12 години за да прифатам ... Повеќе

“Зошто јас?”-Мојата прва реакција кога дознав дека имам дијабетес

Стручна ПомошВИДИ ГИ СИТЕ

д-р Јасмина Лазарова: Радиотерапија на глава и врат и орална нега

Ана-Марија Петковска- Jul 9, 2020 0

Ракот на глава и врат е присутен со 5% од сите видови малигни заболувања (промени), а во 2018 година беа регистрирани 887 649 нови случаи, од кои 453 307 (завршија летално, смртни случаи). Ризик фактори се сите фактори кои ја зголемуваат шансата за појава на рак. За најмалку 75% од ... Повеќе

Здравје од А до ШВИДИ ГИ СИТЕ

Гихт-Начинот на живот и исхраната влијаат врз манифестација на болеста

Ана-Марија Петковска- May 13, 2020 0

Гихот е метаболична болест предизвикана од зголемените вредности на мочната киселина во серумот. Тоа се нарекува хиперглеукемија која е последица на зголемената продукција или намалената елиминација на мочната киселина во организмот. Зголемена продукција има при : зголемено внесување на пурини преку храната(особено во црвеното месo), интензивно разградување на клетките при ... Повеќе

Гастричен рефлукс или гастроезофагеална рефлуксна болест

Ана-Марија Петковска- May 12, 2020 0

Гастричен рефлукс или гастроезофагеална рефлуксна болест претставува хроничен симптом на мукозно оштетување предизвикано од враќање на желудочна киселина од желудникот во хранопроводот. Киселината која се враќа во езофагусот предизвикува инфламација, иритација и оштетувања на мукозата. Симптомите вклучуваат непријатни звуци од езофагусот и желудникот, заглавување на храна, печење, иритација, наузеја, кашлица, визинг, симптоми на ... Повеќе

Ателектаза- видови, симптоми и третман

Ана-Марија Петковска- May 11, 2020 0

Ателектазата претставува намалување на количеството на воздух во белите дробови како и губење на белодробниот волумен. Ателектазата може да биде: 1.Вродена која се јавува кај предвремено родени доенчиња, кај кои белите дробови не се доволно развиени и не се експандираат (полнат со воздух) заради намалена продукција на сурфактант. Ова нарушување ... Повеќе

Храна и ЖивотВиди ги сите

ЗДРАВ ВИКЕНД

Ана-Марија Петковска- April 10, 2020 0

„Здравјето е богатство“, значи кога човекот живее здрав духовен, ментален, физички и емоционален живот станува најбогатата личност на светот. На постигнување на целосна физичка и ... Read More

Калциум-најзастапен минерал во човечкото тело

Ана-Марија Петковска- April 22, 2020 0

Минерали се аноргански елементи кои како и витамините, телото не може да ги произведува, туку во доволни количини мораме да ги внесуваме во оранизмот преку ... Read More

Веганство-пријател на нашето здравје или не?

Ана-Марија Петковска- March 23, 2020 0

Што е веганство?- Веганството е начин на исхрана при кој се одбегнува каква било грубост над животните, нивно искористување или искористување за храна, облека и ... Read More

Ум и телоВиди ги сите

Психологија

5 мотивациони навики за подобар живот

Ана-Марија Петковска- June 29, 2020 0

Обично навиките е одлик на нас самите. Во просек потребни се околу 20 дена за да човек оформи некоја навика. Ви предлагаме неколку работи кои ... Read More

5 мотивациони навики за подобар живот

Фрази кои ги употребуваат манипулаторите за да Ве доведат до лудило

Ана-Марија Петковска- June 2, 2020 0

Џексон Макенези (Jackson Mackenzie), ко-основач на PsychopathFree, онлајн заедница која ги поддржува жртвите од комуникација со психопати и манипулатори, издвоил пет фрази кои ги употребуваат ... Read More

Помислете и на своите мисли

Ана-Марија Петковска- May 29, 2020 0

Мислењето е способност дадена на човекот. Од милијарда луѓе што газат на земјата мал е бројот на оние што мислат и на своите мисли. Во ... Read More

Расположението е „гориво“ што го движи телото

Ана-Марија Петковска- May 28, 2020 0

Расположението е гориво што го движи телото низ денот, низ месеците, низ годините. Постојат денови во кои целиот свет ни е на дланка, ден кој ... Read More