Категорија: Очни болести

Тесната поврзаност помеѓу дијабетисот и здравјето на очите

Тесната поврзаност помеѓу дијабетисот и здравјето на очите

Секој треба да се грижи за здравјето на своите очи, но кога имате дијабетес, очните прегледите се особено важни. Зошто е тоа така ? 1.Оштетување ... Повеќе

Очно здравје: Кога и колку често е најдобро да се направи преглед на очите ?

Очно здравје: Кога и колку често е најдобро да се направи преглед на очите ?

  Прегледот на очите вклучува серија тестови за проценка на видот и проверка на очни болести. Вашиот офтамолог може да користи различни инструменти за да ... Повеќе

Синдром на суви очи: Што може да направите за да ја подобрите состојбата?

Синдром на суви очи: Што може да направите за да ја подобрите состојбата?

Можеби имате чувство дека имате песок во очите или ве печат и чешаат. Можеби сте преосетливи на светлина, имате заматен вид или имате потешкотии со ... Повеќе

Катаракта (перде) во најчест случај е промена на структура на леќата предизвикана од возраста

Катаракта (перде) во најчест случај е промена на структура на леќата предизвикана од возраста

Катарактата претставува заматеност на очната леќа. Причините за настанување можат да бидат различни. Болеста може да се развие на било која возраст, но процентуално најмногу ... Повеќе

д-р Марија Јованоска: Конјуктивитис- причини и превенција

д-р Марија Јованоска: Конјуктивитис- причини и превенција

Конјуктивитис е воспаление или инфекција на конјуктивата која е поставена под очните капаци. Малите крвни садови во конјунктивата стануваат сеˈ повеќе видливи. Тогаш белката од ... Повеќе