Очни болести

Очно здравје: Кога и колку често е најдобро да се направи преглед на очите ?

 

Прегледот на очите вклучува серија тестови за проценка на видот и проверка на очни болести. Вашиот офтамолог може да користи различни инструменти за да испита различни аспекти на вашиот вид и на задравјето на очите. На пример, директно да свети со батерија во вашите очи, од далеку или блиску да набројувате предмети кој тој ви ги покажува и тн.

1.Зошто се прави овој преглед ?

Прегледот на очите помага во откривање на проблеми уште во нивната најрана фаза – кога тие можат да се лекуваат најлесно. Редовните прегледи за очи му даваат шанса на вашиот офтамолог да ви помогне да ги поправите или прилагодите промените на видот и да ви даде совети за нега на очите.

2.Кога е најдобро да се направи преглед на очите ?

Неколку фактори можат да ви укажат за тоа колку често треба да посетувате офтамолог, вклучително и возраста, здравјето и ризикот од развој на проблеми со очите. Општите упатства се следниве:

Деца до 3 години

Реклама

За деца под 3-годишна возраст, вашиот педијатар веројатно ќе ги бара најчестите проблеми со очите – мрзливо око, вкрстени очи или неусогласени очи. Ако има загриженост или симптоми на окото, дополнителен преглед е соодветен, без оглед на возраста. Вашето дете би можело да подлежи на посеопфатен преглед на очите на возраст од 3 до 5 години.

Деца и адолесценти на училишна возраст

Закажете му преглед на вашето дете уште пред почетокот на прво одделение. Доколку нема никакви симптоми кои укажуваат на проблеми со видот и  во семејството нема историја на проблеми со видот, правете задолжителни тестови на секои една до две години. Во спротивно, закажете прегледи за очи врз основа на советот на вашиот офтамолог.

Возрасни

Иако сте здрави и немате симптоми на проблеми со видот, проверете ги очите според овој распоред:

  • На секои пет до 10 години во периодот на 20-ти и 30-ти години
  • На секои две до четири години од 40-та до 54-та година
  • Секоја една до три години од 55-та до 64-та година
  • Секоја една до две години по 65-тата година од животот

    Треба почесто да ги проверуваат очите ако:

  • Носете очила или контактни леќи
  • Имате семејна историја на болести на очите или губење на видот
  • Имате хронично заболување кое ве изложува на поголем ризик од болести на очите, како што е дијабетес
  • Земете лекови кои имаат сериозни несакани ефекти на вашите очи
Како  да се подготвите?

Постојат три различни типа на очни лекари. Кој специјалист ќе го одберете може да биде прашање на личен избор или ќе зависи од природата на вашиот проблем со окото.

а)Офталмолози.

Офталмолозите се лекари кои обезбедуваат сеопфатна нега на очите, како што е комплетен преглед на очите, пропишување корективни леќи, дијагностицирање и лекување на комплексни очни болести  и вршење на операции на очите.

б)Оптометристи.

Прегледот кај оптометристите е многу сличен како кај  офталмолозите. И тие вршат проценка на видот, пропишување корективни леќи, дијагностицирање на вообичаени нарушувања на окото и лекување на одредени очни болести со лекови. Ако имате комплексен проблем со очите или ви потребен хирушки зафат, вашиот лекар може да ве упати на офталмолог.

в)Оптичари.

Оптичарите пополнуваат рецепти за очила, вклучително и нивно составување, монтирање и продажба. Некои оптичари продаваат и контактни леќи. Оптичарите не даваат проценки за здравјето на очите.

Понесете ги со вас на преглед диоптерските очила

Ако носите контактни леќи или очила, понесете ги со вас на прегледот.

Други мерки на претпазливост

Ако вашите зеници се проширени како дел од прегледот на очите, препорачуваме да носите очила за сонце по завршувањето  на прегледот, бидејќи дневната светлина или други силни светла можат да бидат непријатни или да предизвикаат заматен вид.


Мирјана Димитриевска

Прикажи повеќе

Поврзани статии

Back to top button