Категорија: Стручна Помош

д-р Јасмина Лазарова: Радиотерапија на глава и врат и орална нега

д-р Јасмина Лазарова: Радиотерапија на глава и врат и орална нега

Стручна Помош, Малигни болести

Ракот на глава и врат е присутен со 5% од сите видови малигни заболувања (промени), а во 2018 година беа регистрирани 887 649 нови случаи, ... Повеќе

м-р д-р Ангела Тасевска: Кој е најважен фактор за здрави заби?

м-р д-р Ангела Тасевска: Кој е најважен фактор за здрави заби?

Стручна Помош

Кој е најважен фактор за здрави заби? Усната празнина е влезна врата на организмот.  За да имаме здрава усна празнина треба да водиме редовна грижа ... Повеќе

д-р Биљана Петковска Огњанова: „Матичните лекари немаат официјален протокол за работа во време на пандемија, секој го прави тоа како најдобро умее“

д-р Биљана Петковска Огњанова: „Матичните лекари немаат официјален протокол за работа во време на пандемија, секој го прави тоа како најдобро умее“

COVID-19, Стручна Помош

Состојбата со COVID-19 е во континуиран ек, а паниката и прашањата што и како понатаму не стивнуваат. Д-р Биљана Петковска Огњанова, матичен лекар, директно од ... Повеќе

д-р Јасмина Лазарова: Орално здравје од најмали нозе

д-р Јасмина Лазарова: Орално здравје од најмали нозе

Стручна Помош

  Со високата содржина на шеќер во популарната храна кај дечињата и честите периоди на ужинка, никогаш не било поважно да се практикува редовно миење ... Повеќе

д-р Марија Јованоска: Сончаница и топлотен удар-што треба да направите за да се заштитите

д-р Марија Јованоска: Сончаница и топлотен удар-што треба да направите за да се заштитите

Стручна Помош

Високите температури во текот на претстојните летни месеци можат негативно да влијаат врз здравјето, особено кај постарата популација и хронично болните. Во последниве години, сончевиот ... Повеќе

д-р Т. Поповски: Аднекси на кожа

д-р Т. Поповски: Аднекси на кожа

Стручна Помош, Кожа

Кожата е најволуменозниот, повеќеслоен, плоснат орган, кој во целост го покрива човековиот организам. Структурните како и функционалните карактеристики на кожата во најголем дел се генетски ... Повеќе

д-р В.Заховска: Враснат нокт (Onychocryptosis ; unguis incarnatus)

д-р В.Заховска: Враснат нокт (Onychocryptosis ; unguis incarnatus)

Кожа, Стручна Помош

Враснат нокт (Onychocryptosis ; unguis incarnatus) преставува сосотојба која е достта непријатна и болна. Се карактризира со неправилен раст на ноктот во кожата и меките ... Повеќе