Гастроинтестинален системСтручна Помош

д-р Марија Јованоска: Х. пилори- најчеста инфекција на дуоденум и желудник

Единствена бактерија која може да живее во екстремно кисела средина во желудникот на човекот, поточно во површниот слој на желудечната лигавица. Денес, хеликобактер пилори инфекцијата се поврзува со 90% од случаите со улкус (чир) на дуоденум (дванесетпалачно црево) и 80% на желудник.

Кога треба да се посомневате и да направите преглед кај вашиот матичен доктор?

Ако имате честа надуеност, нелагодност и мачнина во стомакот, отежната дигестија, езофагеален рефлукс, запек, дијареа, и непријатност во горниот дел и во средината на стомакот.

Дијагностички постапки:
Дишни тестови со јаглерод, антиген во измет и тестирање со крв (серолошки тест).

Терапија:
Антибиотска и гастропротективна таблетарна терапија.

Реклама biskviti za deca

Совет:
Не ги занемерувајте симптомите и знаците кои ви ги дава вашето тело.

 

 

                                                                                      д-р. Марија Јованоска 

                                                                                         ПЗУ ОМНИС

Show More
бисквити за бебе

Related Articles

Back to top button