Здравје кај децаЗдравје од А до Ш

Грижа за забите на вашето бебе: кога да почнете со четкање?

Како родител, треба да правите се што е можно за вашето бебе да биде здраво здраво, вклучително и грижата за нивните заби. Во оваа статија, ќе споделиме совети за тоа како да се грижите за забите на вашето бебе. Вклучително и кога да започнете со четкање, каква четка за заби да користите и совети за спречување на расипување на забите.

Кога да започнете со четкање

Важно е да започнете со чистење на забите на вашето бебе веднаш штом ќе се појават. Ова обично се случува на возраст од шест месеци до една година.

Пред да излезат забите, можете да ги чистите непцата на вашето бебе со чиста, влажна крпа. На овој начин ќе ги отстраните бактериите или остатоците од храна.

Каква четка за заби да користите

Кога ќе почнат да се појавуваат забите на вашето бебе, можете да почнете да користите четка за заби со меки влакна специјално дизајнирана за доенчиња.

Важно е да користите четка за заби со соодветна големина за устата на вашето бебе. Четката треба да биде со меки влакна за да избегнете оштетување на нивните нежни непца.

Реклама biskviti za deca

Совети за четкање

За да ги четкате забите на вашето бебе, ставете мала количина паста за заби со флуор (со големина на зрно ориз) на четката за заби. Нежно четкајте ги забите и непцата со кружни движења. Можете да започнете со само неколку заби, а постепено да стигнете до четкање на сите заби на вашето бебе.

Спречување на расипување на забите

Расипувањето на забите е честа појава кај бебињата и малите деца, но може да се спречи со добра орална хигиена. Покрај четкањето на забите на вашето бебе, еве неколку совети за спречување на расипување на забите:

Ограничете ја слатката храна и пијалоци: Засладената храна и пијалоци може да придонесат за расипување на забите. Важно е да ги ограничите во исхраната на вашето бебе, особено пред спиење.
Избегнувајте да го заспивате вашето бебе со шише: Ова може да предизвика млеко или формула да се собира во устата на вашето бебе. Toe ќе доведе до расипување на забите. Ако на вашето бебе му треба шише за да заспие, наполнете го со вода наместо млеко или сок.
Не делете прибор: делење прибор или чаши со вашето бебе може да пренесе бактерии кои можат да предизвикаат расипување на забите.
Закажете редовни стоматолошки прегледи: Вашето бебе треба да го направи првиот преглед на забите до првиот роденден. Редовните прегледи можат да помогнат да се спречи расипување на забите и рано да се идентификуваат сите потенцијални проблеми.

Show More
бисквити за бебе

Related Articles

Back to top button