Здравје од А до ШИнфективни болести

Брусница и нејзините придобивки за спречување на инфекции на уринарниот тракт

Инфекциите на уринарниот тракт се чест проблем, особено кај жените. Иако антибиотиците често се користат за лекување на овие инфекции, тие може да доведат до отпорност на антибиотици и други компликации.

Неодамнешните истражувања покажаа дека брусницата може да биде ефикасен природен лек за спречување на некои инфекции на уринарниот тракт.

Што се инфекции на уринарниот тракт?

Инфекциите се јавуваат кога бактериите влегуваат во уринарниот тракт и се размножуваат, што доведува до воспаление и инфекција. Симптомите вклучуваат:

  • чест нагон за мокрење
  • болно мокрење
  • заматена или крвава урина
  • болка или притисок во долниот дел на стомакот

Студии за брусница и инфекции на уринарниот тракт.

Студијата објавена во списанието за антимикробна хемотерапија покажа дека сокот од брусница може да го спречи прилепувањето на бактериите на ѕидот на мочниот меур, што е клучен чекор во развојот на инфекција на уринарниот тракт.

Друга студија објавена во Archives of Internal Medicine покажа дека капсулите од брусница може да го намалат ризикот од ваква инфекција кај жени со историја на повторливи инфекции. Студијата анализирала податоци од над 150 жени. Открила дека оние кои земале капсули од брусница имале значително помал ризик од развој на инфекција на уринарниот тракт во споредба со оние кои земале плацебо.

Реклама biskviti za deca

Како функционираат брусницата?

Брусницата содржи проантоцијанидини, кои се соединенија кои ги спречуваат бактериите да се залепат на ѕидот на мочниот меур.

Покрај нивните антибактериски својства, брусницата содржи и антиоксиданси кои можат да помогнат да се зајакне имунолошкиот систем и да се намали воспалението.

Како да користите брусница за инфекции на уринарниот тракт

Ако сте склони кон инфекции на уринарниот тракт, внесувањето брусница во вашата исхрана може да помогне да ги спречите. Сокот од брусница, капсулите и додатоците се исто така ефикасни.

При изборот на сок од брусница, важно е да изберете чист сок од брусница со малку шеќер. Зашеќерените пијалоци всушност можат да го зголемат ризикот од инфекции на уринарниот тракт, па затоа е важно да ги избегнувате.

Важно е да се следат препорачаните упатства за дозирање кога земате додатоци или капсули од брусница.

Show More
бисквити за бебе

Related Articles

Back to top button