Респираторен систем

Продолжува епидемијата на електронски цигари: еве што треба да знаете

Како што употребата на електронски цигари продолжува да расте, така расте и распространетоста на болестите поврзани со т.н. „вејпинг“. Центрите за контрола и превенција на болести објавија дека до 25 април 2023 година, имало вкупно 4.156 случаи на болести поврзани со „вејпинг“ во САД. Од овие 72 се смртни случаи.

Оваа епидемија предизвика загриженост за безбедноста на е-цигарите и нивните потенцијални долгорочни здравствени ефекти.

Што „вејпинг“ болест?

„Вејпинг“ болеста е поврзана со употребата на електронски цигари. Тоа е состојба кога белите дробови стануваат воспалени и оштетени поради вдишување на аеросол или пареа од е-цигари. Симптомите вклучуваат кашлање, отежнато дишење, болка во градите, треска, гадење, повраќање и дијареа. Во тешки случаи, пациентите може да бараат хоспитализација и механичка вентилација.

Студии

Истражувањата покажаа дека заболувањето од „вејпинг“ е предизвикано од вдишување на штетни хемикалии кои се наоѓаат во аеросолот на е-цигарите. Тие вклучуваат витамин Е ацетат, тетрахидроканабинол (THC) и други токсични материи.

Реклама biskviti za deca

Студијата објавена во New England Journal of Medicine покажа дека витаминот Е ацетат е присутен во 94% од примероците од белодробната течност кај пациентите што користат е-цигари.

Друга студија објавена во American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine покажа дека употребата на електронски цигари го зголемува ризикот од развој на хронична опструктивна белодробна болест. Студијата анализирала податоци од над 50.000 учесници и открила дека употребата на електронски цигари е поврзана со 1,3 пати зголемен ризик од развој на ваква болест.

Опасностите од е-цигарите со вкус

Електронските цигари со вкус стануваат сè попопуларни меѓу младите. Над 80% од младите корисници на е-цигари пријавиле дека користат производи со вкус. Сепак, овие е-цигари со вкус може да претставуваат поголем ризик поради додадените хемикалии што се користат за создавање на вкусовите.

Студијата објавена во списанието на Американскиот колеџ за кардиологија покажа дека е-цигарите со вкус го зголемуваат производството на реактивни видови кислород (ROS), што може да предизвика воспаление и оксидативен стрес во белите дробови. Студијата исто така покажа дека нивоата на ROS се повисоки кај е-цигарите со вкус во споредба со е-цигарите без вкус.

Што можете да направите за да го заштитите вашето здравје

Ако моментално користите електронски цигари или размислувате да ги користите, постојат чекори што можете да ги преземете за да го заштитите вашето здравје. Прво, избегнувајте користење на е-цигари кои содржат витамин Е ацетат, THC или други штетни материи. Држете се до регулираните е-цигари и избегнувајте да купувате производи од нелиценцирани продавачи.

Второ, избегнувајте користење на е-цигари со вкус. Наместо тоа, изберете е-цигари без вкус или размислете целосно да се откажете од употребата на е-цигари.

За крај, ако почувствувате какви било симптоми како што се кашлање, отежнато дишење или болка во градите, веднаш побарајте лекарска помош.

Show More
бисквити за бебе

Related Articles

Back to top button