Категорија: Респираторен систем

Како треба да реагирате кога ќе ви потече крв од носот

Како треба да реагирате кога ќе ви потече крв од носот

Крварење од носот настанува изненадно,често во тек на сон, предизвикувајќи паника кај пациентот и неговата околина. Крварењето од носот се јавува во детска и постара ... Повеќе

Акутен бронхитис-дали ги имате овие симптоми?

Акутен бронхитис-дали ги имате овие симптоми?

Акутен бронхитис претставува акутно воспаление на трахеата и главните бронии. Се јавува најчесто во тек или непосредно по акутни вирусни инфекции на горни дишни патишта. ... Повеќе

Туѓо тело во дишните патишта е ургентна медицинска состојба

Туѓо тело во дишните патишта е ургентна медицинска состојба

Туѓo телo во долните воздушни патишта е една од најургентните состојби во медицината бидејќи, за кратко време може да доведе до смртен исход поради задушување. ... Повеќе

Пнеумоторакс-класификација, дијагноза и лекување

Пнеумоторакс-класификација, дијагноза и лекување

Пнеумоторакс е состојба која означува присуство на воздух во плеврален простор. Воздухот доаѓа во плеврален простор заради прекин на континуитетот на плеврална мембрана или од ... Повеќе

Како да ги намалите последиците од промена на вкусот при третирање на карцином на белите дробови?

Како да ги намалите последиците од промена на вкусот при третирање на карцином на белите дробови?

Чувството за вкус е зажен фактор кој овозможува да ги задоволиме телесните потреби за енергија преку храната. Постојат пет основни вкусови и тоа: слатко, кисело, ... Повеќе

Ателектаза- видови, симптоми и третман

Ателектаза- видови, симптоми и третман

Ателектазата претставува намалување на количеството на воздух во белите дробови како и губење на белодробниот волумен. Ателектазата може да биде: 1.Вродена која се јавува кај ... Повеќе

д-р Марија Јованоска: КАШЛИЦА – КАКО ДА СЕ ПРОЦЕНИ ДАЛИ Е ОПАСНА?

д-р Марија Јованоска: КАШЛИЦА – КАКО ДА СЕ ПРОЦЕНИ ДАЛИ Е ОПАСНА?

Кашлицата (тусис) е најважниот одбранбен механизам на респираторниот систем. Во принцип, секоe кашлање е начин за чистење на респираторниот тракт од насобрани токсини, нечистотија и ... Повеќе