Локомоторен систем

Како да се справите со болка и вкочанетост во зглобовите?

Вкочанетите зглобови можат да бидат предизвикани од различни фактори, кои се движат од мали проблеми до сериозни медицински состојби. Еве неколку вообичаени причини за вкочанети зглобови:

  • Остеоартритис: Ова е најчестиот тип на артритис, кој се јавува кога се распаѓа ‘рскавицата што ги амортизира зглобовите. Симптомите вклучуваат болка, вкочанетост и оток во зглобовите.
  • Ревматоиден артритис: Автоимуно нарушување кое предизвикува воспаление во зглобовите, што доведува до вкочанетост и болка.
  • Повреда или траума: Ненадејна повреда или траума, како што е фрактура или исчашување, може да предизвика вкочанетост и болка во зафатениот зглоб.
  • Бурзитис: Состојба кога малите вреќички исполнети со течност што ги амортизираат зглобовите стануваат воспалени, предизвикувајќи вкочанетост и болка.
  • Тендинитис: Воспаление на тетивите, што може да предизвика вкочанетост и болка во зглобовите.
  • Фибромијалгија: Хронично нарушување на болката што може да предизвика вкочанетост и осетливост во зглобовите.

Олеснување на болката

Ако имате вкочанети зглобови, постојат неколку работи кои можат да обезбедат олеснување:

Вежбање: Нежните вежби, како што се одење или пливање, можат да помогнат да се подобри флексибилноста на зглобовите и да се намали вкочанетоста.

Топла терапија: Примената на топлина, како што е ставање топла крпа на погодениот зглоб може да помогне да се намали вкочанетоста и болката.

Ладна терапија: Нанесувањето ладна облога, како што е вреќа мраз, на погодениот зглоб може да помогне да се намали воспалението и вкочанетоста.

Реклама biskviti za deca

Лекови: Лековите за ослободување од болка без рецепт (ацетаминофен или ибупрофен), можат да помогнат во намалувањето на болката и вкочанетоста. Лековите на рецепт исто така може да бидат неопходни за одредени состојби.

Физикална терапија: Физиотерапевтот може да развие персонализиран план за вежбање.

Ако искусите постојана или тешка вкочанетост во зглобовите, важно е да се обратите кај лекар за правилна дијагноза и третман. Со правилен пристап, повеќето случаи на вкочанети зглобови може ефикасно да се управуваат. А за кратко време може и да се подобри подвижноста и да се намали болката.

Show More
бисквити за бебе

Related Articles

Back to top button