КожаЛокомоторен систем

Како ревматоидниот артритис може да предизвика акни и како да се справите со нив?

Ревматоидниот артритис (РА) е хронична автоимуна болест која предизвикува воспаление во зглобовите и другите делови од телото. Додека РА првенствено влијае на зглобовите, може да влијае и на кожата, предизвикувајќи различни кожни состојби, вклучувајќи акни.

Врската помеѓу ревматоидниот артритис и акните

Иако точната причина за појава на акни кај луѓето со РА не е јасна, истражувањето сугерира дека постои врска помеѓу РА и акните. Некои студии покажаа дека луѓето со РА имаат поголема веројатност да развијат акни од оние без РА.

Една теорија е дека воспалението од РА предизвикува акни, додека други сугерираат дека лековите што се користат за лекување на РА може да бидат одговорни.

Лекови за ревматоидниот артритис и акни

Многу од лековите што се користат за лекување на РА може да предизвикаат кожни проблеми, вклучително и акни. На пример, кортикостероидите, кои често се користат за намалување на воспалението кај луѓето со РА, може да предизвикаат акни како несакан ефект. Слично на тоа, некои антиревматски лекови кои ја модифицираат болеста кои се користат за лекување на РА, како што е метотрексат, исто така може да предизвикаат акни.

Реклама biskviti za deca

Важно е да се напомене дека иако овие лекови можат да предизвикаат акни, тие се клучни во управувањето со симптомите на РА. Ако искусувате акни како несакан ефект од вашиот лек за РА, разговарајте со вашиот лекар за начините за справување со нив.

Совети за справување со акните кај луѓе со ревматоидниот артритис

Ако имате РА и имате акни, постојат неколку чекори што можете да ги преземете за да ги контролирате. Еве неколку совети.

Практикувајте добра хигиена на кожата

Добрата хигиена на кожата е од суштинско значење за спречување на акни. Погрижете се да го миете лицето два пати на ден со нежно средство за чистење и топла вода. Избегнувајте употреба на груби сапуни и пресилно чистење на кожата, бидејќи тоа може да ја иритира вашата кожа и да ги влоши акните.

Користете некомедогени производи

Некомедогените производи имаат помала веројатност да ги затнат порите и да предизвикаат акни. Побарајте производи означени како „некомедогени“ при изборот на производи за нега на кожа, како што се креми и шминка.

Избегнувајте да го допирате вашето лице

Допирањето на лицето може да пренесе бактерии на вашата кожа, зголемувајќи го ризикот од развој на акни. Обидете се да не го допирате вашето лице, а доколку треба да го допрете, измијте ги рацете.

Управувајте со стресот

Стресот може да предизвика појава на акни, па затоа е важно да управувате со стресот колку што е можно повеќе. Обидете се со техники за релаксација, како што се длабоко дишење, медитација или јога.

Разговарајте со вашиот лекар

Ако искусувате акни како несакан ефект на вашиот лек за РА, разговарајте со вашиот лекар. Тој може да препорачаат да се префрлите на друг лек или да ја прилагодите вашата доза.

Show More
бисквити за бебе

Related Articles

Back to top button