Локомоторен системПсихологија

Врската помеѓу стресот и болката во грбот-што вели науката?

Стресот е природен одговор на телото на предизвикувачки ситуации кои бараат брзи реакции. Продолжената изложеност на стрес може да предизвика негативни ефекти врз физичкото и менталното здравје.

Една од физичките манифестации на хроничен стрес е болката во грбот. Болката во грбот е честа состојба која погодува милиони луѓе ширум светот.

Физиологија на стрес и болки во грбот

Стресот предизвикува ослободување на стрес хормони, како што се кортизол и адреналин, кои го подготвуваат телото за „бори се или бегај“.

Овие хормони ги зголемуваат отчукувањата на срцето, крвниот притисок и нивото на шеќер во крвта за да му обезбедат на телото енергија за да се соочи со стресот.

Меѓутоа, кога стресот станува хроничен, овие хормони можат да предизвикаат воспаление и мускулна напнатост, што доведува до болки во грбот.

Реклама biskviti za deca

Улогата на психосоцијалните фактори

Стресот може да влијае и на болките во грбот преку психосоцијални фактори. На пример, луѓето кои доживуваат хроничен стрес може да развијат лоши механизми за справување, како што се пушењето или злоупотребата на алкохол, што може да придонесе за болки во грбот.

Дополнително, стресот може да предизвика анксиозност, депресија и други ментални здравствени состојби кои се поврзани со болки во грбот.

Врската помеѓу стресот и специфичните состојби

Истражувањата покажаа дека стресот може да придонесе за одредени видови состојби кои се манифестираат со болки во грбот.

На пример, луѓето со хернија на дисковите во рбетот кои доживуваат високи нивоа на стрес имаат поголема веројатност да имаат хронична болка отколку оние со ниски нивоа на стрес.

Слично на тоа, луѓето со фибромијалгија, состојба која се карактеризира со мускулно-скелетна болка и замор, имаат поголема веројатност да пријават високи нивоа на стрес отколку оние без оваа состојба.

Ефективни стратегии за управување со болки во грбот поврзани со стрес

Додека стресот е неизбежен дел од животот, постојат ефективни стратегии за справување со болки во грбот поврзани со стрес. Тие вклучуваат:

  • практикување техники за релаксација (како што се длабоко дишење, јога или медитациј)
  • редовно вежбање
  • здрава исхрана
  • барање поддршка од пријателите, семејството или професионалец за ментално здравје

Show More
бисквити за бебе

Related Articles

Back to top button