ОРГАНСКИ БИСКВИТИ ЗА БЕБИЊА И ДЕЦА, ДОСТАПНИ ВО МАРКЕТИТЕ НА ДМ

Како да се справите со болка и вкочанетост во зглобовите?

Вкочанетите зглобови можат да бидат предизвикани од различни фактори, кои се движат од мали проблеми до сериозни медицински состојби. Еве неколку вообичаени причини за вкочанети зглобови:

Олеснување на болката

Ако имате вкочанети зглобови, постојат неколку работи кои можат да обезбедат олеснување:

Вежбање: Нежните вежби, како што се одење или пливање, можат да помогнат да се подобри флексибилноста на зглобовите и да се намали вкочанетоста.

Топла терапија: Примената на топлина, како што е ставање топла крпа на погодениот зглоб може да помогне да се намали вкочанетоста и болката.

Ладна терапија: Нанесувањето ладна облога, како што е вреќа мраз, на погодениот зглоб може да помогне да се намали воспалението и вкочанетоста.

Лекови: Лековите за ослободување од болка без рецепт (ацетаминофен или ибупрофен), можат да помогнат во намалувањето на болката и вкочанетоста. Лековите на рецепт исто така може да бидат неопходни за одредени состојби.

Физикална терапија: Физиотерапевтот може да развие персонализиран план за вежбање.

Ако искусите постојана или тешка вкочанетост во зглобовите, важно е да се обратите кај лекар за правилна дијагноза и третман. Со правилен пристап, повеќето случаи на вкочанети зглобови може ефикасно да се управуваат. А за кратко време може и да се подобри подвижноста и да се намали болката.

Exit mobile version