Гастроинтестинален системИмунолошки системФитнес

Морските алги делуваат позитивно врз здравјето на цревата и имунитетот кај спортистите

 

 

Испитуваниот екстракт, познат како фукоидан, е високо биоактивно соединение кое природно се наоѓа во кафеави алги, чии корисни ефекти врз микрофлората и имунитетниот систем се веќе докажани. Оваа област е особено важна за елитните спортисти чии режими на интензивно и продолжено вежбање често го влошуваат воспалението на цревата и ја нарушуваат рамнотежата на цревната микрофлора.

Професионални спортисти биле вклучени во оваа студија и им било  доделено да земат природен екстракт добиен од алги од  видовите Undaria pinnatifida и Fucus vesiculosus.

Научниците ги измериле концентрациите на клучните маркери на имунитет и воспаление, вклучувајќи го и лизозимот на фецесот – антимикробен ензим кој се смета за индикативен показател за имунолошката функција на мукозата.

Реклама

Концентрациите на лизозими кај спортистите често биле намалени. Нивната концентрација на лизозим била приближно 73% помала во споредба со здравите возрасни лица.

По земањето фукоидан, концентрацијата на лизозимот кај професионалните спортисти се зголеми за 45%.

Антимикробните и антиинфламаторните ефекти на лизозимот биле познати во минатото, а доказите од студиите на животински модели укажуваат на неговата улога во промовирањето на интегритетот на мукозната бариера. Со оглед на овие функции, зголемувањето на концентрацијата на фецесен лизозим може да се одрази на подобрувања на здравјето на мукозата и имунолошката функција.


 

Прикажи повеќе

Поврзани статии

Back to top button