Психологија

Техники за приземјување кои можат да бидат од корист при напади на паника

Техниките за приземјување можат да имаат корист за низа проблеми со анксиозност, вклучително и напади на паника. Овие техники му помагаат на лицето да се фокусира на она што всушност се случува, а не на неговиот страв од напад. Тие често се најкорисни откако интензитетот на нападот малку ќе ослабе.

Совети за брзо приземјување

Да помогнете некому да се приземји, можете да пробате:

 • физички допир, како држење за рака (ако се во ред со тоа),
 • давајќи им предмет да го почувствуваат
 • поттикнувајќи ги да се движат или да се протегнат
 • охрабрувајќи ги да повторат смирувачка или корисна фраза, како „ова чувство е ужасно, но нема да ме повреди“
 • зборувајќи бавно и спокојно за познати места или активности

Почитувајте ги нивните потреби

Имавте планови да гледате претстава, од која и двајцата со нетрпение очекувавте, но наместо тоа, вашиот пријател ве замолува да ги однесете дома.

Нормално, веројатно сте разочарани. Но, запомнете: Вашиот пријател не може да си помогне во врска со тоа што се случило. Веројатно се разочарани и исцрпени.

Тие исто така може да се чувствуваат лошо поради уништување на вашите планови, што може да ја засили вознемиреноста поврзана со самиот напад. Вообичаено е да се чувствувате целосно истоштени бидејќи нивното тело и неговите процеси се враќаат во нормала по екстремен одговор на страв. Некој што само имал напад на паника, можеби нема да чувствува ништо освен мир и  релаксација.

Реклама biskviti za deca

Што да избегнувате?

Ако некој избере да ви каже за нивните напади на паника, земете го ова како знак на доверба.

Да покажете почит кон она низ коешто поминуваат и да ја почитувате нивната доверба:

 • одговорете со сочувство,
 • бидете внимателни со вашите зборови и постапки, за време на напад и во кое било друго време,
 • можеби ги имате сите најдобри намери, но сосема е можно да направите некого да се чувствува лошо без да сфатите дека го правите тоа.

Имајќи ги предвид овие предлози, може да ви помогне да избегнете ненамерна штета:

 • Не споредувајте го нормалниот стрес и стравот со паника
 • Можеби сте се чувствувале стресни или преплашени во опасна ситуација.
 • Можеби и самите имате вознемиреност.

Сепак, овие искуства не се исти како напад на паника. Избегнувајте обид да направите споредби помеѓу вашите  искуства и она низ којшто тие поминуваат. Освен ако не добиете напади на паника, веројатно не разбирате целосно како се чувствуваат. Потсетете се дека тие не се чувствуваат само исплашено и под стрес. Тие исто така може да почувствуваат:

 • беспомошни,
 • да неможат да управува со она што се случува,
 • да чувствуваат физичка болка или непријатност.

Не ги срамете или не ја минимизирајте ситуацијата

Прилично е вообичаено да се грижите за напад на паника, особено пред странци или да верувате дека нападот може да ги изнервира или да им предизвика непријатности на пријателите или најблиските.

„Луѓето кои се борат со вознемиреност или напади на паника, интелектуално можат да разберат дека одговорот е нелогичен. Но, слушањето на тоа од некој друг може да ја зголеми нивната изолација “, објаснува Бингам.

Избегнувајте да кажувате работи како:

 • „Само опушти се. Нема од што да се плашиш “.
 • „Вознемирен си од тоа?”
 • Што не е во ред со тебе?”

Можеби немате намера да го натерате вашиот пријател да се чувствува засрамен, но негирањето на реалноста на нивната неволја сигурно може да има таков ефект.

Не им давајте совети

Не секоја техника на справување функционира за секого. „Длабокото дишење и другите техники за релаксација можат да имаат корист, но тие честопати најмногу помагаат кога редовно се практикуваат“, вели МекКатчеон.

„Кога овие техники се користат само во моменти на паника, тие често завршуваат обратно од очекуваното. Длабокото дишење се претвора во хипервентилација и умот се пренатрупува за да се фокусира на непознати работи “. На кратко, избегнувајте да кажувате некому како да управува со симптомите. Секако, можеби сте слушнале јога, медитација или откажување од кофеин може да ви помогне. Но, не знаете што веќе пробал вашиот пријател, освен ако не ви кажеле. Почекајте додека не ве прашаат за предлози. Ако имате лично искуство, можете да кажете: „И јас паничам и јогата навистина ми е корисна. Ако си заинтересиран/а да го пробаш, може да одиме заедно некогаш “.

Кога да побарате помош?

Може да биде застрашувачки да гледате како некој добива напад на паника, но во кој момент треба да побарате дополнителна помош? Тешко е да се каже.

Повикувањето на вашиот службата за итна помош може да изгледа како најбезбеден чекор, но ова често може да ја направи ситуацијата уште постресна за лицето кое има напад на паника. Едноставно да се бидете наоколу со нив низ ова искуството можеби не ви изгледа како голема помош на вас, но може да направи значителна разлика за лицето кое има паничен напад.

Со тоа, обратете се за итна помош ако:

 • болката во градите се чувствува како стискање и се движи кон рацете или рамената,
 • симптомите траат подолго од 20 минути и се влошуваат,
 • отежнатото дишење не се подобрува,
 • притисокот во градите трае повеќе од една  или две минути.

Show More
бисквити за бебе

Related Articles

Back to top button