Дијабетес

Можни компликации од гестациски дијабетес по мајката и плодот

Нетолеранција на глукоза се јавува за време на бременоста, најчесто во 6-тиот месец. Гестациски дијабетес или труднички дијабетес може да предизвика предвремено породување, компликации на фетусот (прекумерна тежина, срцеви аномалии) и бремената жена (трудничка хипертензија). Обично се повлекува по бременоста, но жените кои имале ваков тип на дијабетес имаат зголемен ризик од дијабетес тип 2 подоцна во животот.

Можни компликации од гестациски дијабетес по фетус:

 • голема тежина на бебето при раѓање,
 • вродени аномалии,
 • интраутерина смрт,
 • хипогликемија,
 • жолтица,
 • нарушување на функцијата на белите дробови.

Можни компликации од гестациски дијабетес по мајка:

 • прееклампсија,
 • спонтан абортус и абортус,
 • инфекции.

Симптоми

 • замор,
 • екстремна жед,
 • зголемен апетит,
 • губење на тежина,
 • оштетен вид,
 • затемнета кожа на вратот,
 • вртоглавица,
 • често мокрење.

Кои се ризик фактори за појава на гестациски дијабетес?

Реклама
 • ако мајката има над 30 години
 • прекумерна телесна тежина на мајката
 • семејна историја на дијабетес
 • гестациски дијабетес во претходната бременост
 • претходно родено бебе со поголема тежина
 • претходно имала мртвородено бебе
 • Најдобар начин за лекување на гестациски дијабетес

Најдобар начин за лекување на гестациски дијабетес

Најважна е добра контрола на гестацискиот дијабетес во текот на бременоста. Контролата е од страна на гинеколог и ендокринолог. Третманот на гестациски дијабетес има за цел да одржи нормално ниво на гликемија во крвта. Најчесто третманот за гестацискиот дијабет всушност е здрава диета и редовно вежбање, но доколку и покрај тоа не се постигне ефективна контрола на нивоата на шеќерот во крвта, потребен е медикаментозен третман по препорака од ендокринолог.

Превенција

Одржување на здрава тежина пред бременоста, редовна, избалансирана и добро испланирана диета, редовно вежбање и зголемен внес на течности. Исхраната треба да содржи протеини, комплексни јаглехидрати и масти, избегнување на благо, газирани сокови и тестенини. Исхраната како и редовна физичка активност се најважни во превенцијата на гестацискиот дијабет.


АМ

Прикажи повеќе

Поврзани статии

Back to top button