Кожа

Псоријаза-симптомми и третман

Псоријазата е хронично заболување кое е едно од најчестите кожни болести. Тоа предизвикува воспаление. Се манифестира во форма на помали или поголеми црвени печати кои се покриени со густи белузлави лушпи и можат да се појават на различни делови од телото.

Понекогаш псоријазата е придружена со псоријатичен артритис, хронично воспалително заболување на зглобовите што доведува до нивно ослабување, па дури и до губење на подвижноста.

Иако честопати е наследна, а најчесто ги погодува возрасните, причината за болеста не е позната, а методите на лекување можат само да ги ублажат нејзините симптоми.

Псоријатичен артритис

Во околу 10-20% од случаите, псоријазата е придружена со псоријатичен артритис. За време, пред или по симптомите на псоријаза, хроничното воспалително заболување на зглобовите се појавува во форма на болка, деформација и постепено губење на подвижноста на зглобовите. Тоа влијае на зглобовите на екстремитетите, а поретко и ‘рбетот.

Реклама biskviti za deca

Симптоми

 • печати,
 • лушпи,
 • болни зглобови,
 • вкочанети зглобови,
 • деформација на зглобот,
 • јадеж,
 • задебелена кожа,
 • црвена кожа.

Терапија

 • кортикостероиди,
 • имуносупресиви,
 • аналгетици,
 • фототерапија (светлосна терапија),
 • физиотерапија (физикална терапија).

Фототерапија се користи во третман на голем број болести, вклучувајќи псоријаза. Се состои од изложување на кожата на светлина или одреден спектар на зрачење (ултравиолетово или инфрацрвено). Изложеност на ултравиолетово зрачење во случај на псоријаза запира размножување на клетките на кожата и го намалува воспалението на псоријатичните плаки. Иако зрачењето дава добри резултати, псоријазата не може да се излечи целосно.


AM

Show More
бисквити за бебе

Related Articles

Back to top button