Автор: Ана-Марија Петковска

Омега-3 и подобрувањето на когнитивните способности кај младите со депресија

Омега-3 и подобрувањето на когнитивните способности кај младите со депресија

Зголемениот прехранбен внес на еикозапентаенска киселина (EPA, анг. еicosapentaenoic acid), но не и докозахексаенска киселина (DHA, анг. docosahexaenoic acid), би можел да помогне во когнитивните ... Повеќе

Стапките на позитивни тестови на КОВИД-19 поврзани со нивото на витаминот Д

Стапките на позитивни тестови на КОВИД-19 поврзани со нивото на витаминот Д

  Покрај лечењето и вакцината за КОВИД-19, потребно е да се истражат и други методи на намалување на стапката на заразата, истакнуваат научниците. Во оваа ... Повеќе

Полицистичен оваријален синдром (PCOS) е најчесто ендокрино пореметување кое води до неплодност

Полицистичен оваријален синдром (PCOS) е најчесто ендокрино пореметување кое води до неплодност

Полицистичен оваријален синдром (PCOS)  е најчесто ендокрино пореметување кое ги погодува жените во сите доби- од пубертет до менопауза. Се претпоставува дека 5-10% од женската ... Повеќе

Маслиново масло и убавина-незапирлива комбинација

Маслиново масло и убавина-незапирлива комбинација

Маслиновото масло често се користи во служба на убавината; за поубав тен, за понежна и поздрава коса, како заштита од сонце во летните месеци. Еве ... Повеќе

Кога и зошто е покачено нивото на уреа во крвта?

Кога и зошто е покачено нивото на уреа во крвта?

Уреа е органско соединение со хемиска формула (NH2) 2CO, односно е структура на диамид на јаглеродна киселина. Уреата е краен производ на метаболизмот на протеините. ... Повеќе

Покачени триглицериди во крвта

Покачени триглицериди во крвта

Триглицеридите се естри на глицерол и масни киселини. Тие се главната состојка на животински и растителни масти и масла. Тие се именувани според фактот дека ... Повеќе

Аритмии: тахикардија, брадикардија, фибрилација

Аритмии: тахикардија, брадикардија, фибрилација

Срцевите аритмии се нарушување на срцевиот ритам. Тие можат да бидат безопасни, а може да доведат и до срцев удар. Тие се манифестираат во неколку ... Повеќе