Како здравјето на цревата влијае на целото тело?
Бактериите во вашето тело играат витална улога во целокупното здравје. Изненадувачки, имате повеќе бактерии отколку клетки во вашето тело, а повеќето од нив се корисни. Меѓу овие бактерии, оние кои живеат во вашите црева не само што помагаат во варењето, туку имаат и далекусежни ефекти врз вашата физичка и ментална благосостојба.
Разбирање на микробиомот на цревата
Цревниот микробиом се однесува на збир микроорганизми, вклучувајќи бактерии, габи и вируси, кои го населуваат вашиот дигестивен тракт. Овие микроорганизми работат заедно за да ја разградат храната и да извлечат есенцијални хранливи материи кои вашето тело може да ги искористи.
Улогата на „добрите“ бактерии
Во цревниот микробиом, „добрите“ бактерии прават повеќе од само помагање во варењето. Тие исто така играат клучна улога во одржувањето на здрава рамнотежа со тоа што ги држат под контрола „лошите“ бактерии.
Овие корисни бактерии брзо се размножуваат, оставајќи малку простор за нездравите бактерии да напредуваат. Кога бактерискиот состав во цревата е во рамнотежа, тој промовира оптимално здравје.
Последиците од нездравиот биланс
Истражувањата покажаа дека прекумерното изобилство на специфични видови на штетни бактерии во цревниот микробиом може да ја зголеми веројатноста за развој на состојби како што се Кронова болест, улцеративен колитис и синдром на нервозно дебело црево (IBS). Научниците во моментов истражуваат иновативни третмани насочени кон бактериите во цревниот микробиом за ефикасно да се справат со овие состојби.
Врската помеѓу бактериите во цревата и здравјето на срцето
Одредени видови на цревни бактерии може да влијаат на холестеролот и срцевите заболувања. Кога консумирате храна како месо или јајца, овие бактерии произведуваат хемикалија која црниот дроб ја претвора во триметиламин-N-оксид (TMAO). TMAO е поврзан со акумулација на холестерол во крвните садови.
Сепак, тековните студии ги истражуваат природните супстанции како ДМБ кои се наоѓаат во маслиновото и маслото од грозје, кои може да го инхибираат производството на TMAO од цревните бактерии.
Влијанието на бактериите во цревата врз функцијата на бубрезите
Прекумерното ниво на TMAO во телото, исто така, може да има импликации врз работата на бубрезите. Истражувачите претпоставуваат дека покачените нивоа на TMAO може дури и да го зголемат ризикот од развој на хронична бубрежна болест.
Врската на цревата и мозокот
Мозокот и цревата комуницираат двонасочно, при што се појавија докази кои сугерираат дека рамнотежата на бактериите во цревниот микробиом може да влијае на емоциите и когнитивната обработка.
Студиите покажуваат дека промените во оваа бактериска рамнотежа може да играат улога во состојби како што се нарушување на спектарот на аутизам, анксиозност, депресија и хронична болка.
Улогата на цревните бактерии и дебелината
Нездравата рамнотежа во цревниот микробиом може да ги наруши сигналите помеѓу мозокот и телото, особено во врска со гладот и ситоста. Истражувачите веруваат дека хипофизата, одговорна за производство на хормони кои го регулираат апетитот, може да влијае на бактерискиот состав на цревата. Тековните студии кои ја истражуваат врската помеѓу цревните бактерии и дебелината имаат за цел да откријат потенцијални опции за третман.
Потенцијалот на пробиотиците
Пробиотиците се живи микроорганизми кои нудат потенцијални здравствени придобивки кога се консумираат. Овие „добри“ бактерии, слични на природните присутни во цревата, можат да придонесат за целокупната рамнотежа на цревните бактерии.
Сепак, важно е да се напомене дека не сите пробиотици се исти, бидејќи секој тип делува различно и може да има различни ефекти врз телото. Иако тие можат да ја подобрат имунолошката функција и здравјето на гастроинтестиналниот тракт, нивната ефикасност може да се разликува кај поединци поради уникатниот состав на цревниот микробиом на секој поединец.
Извори на пробиотици
Пробиотиците може да се најдат во одредени видови храна, особено во млечните производи како јогуртот и сирење. Кога ја гледате листата на состојки, внимавајте на живи култури на бактерии како што се бифидобактерии и лактобацили. Дополнително, ферментираниот зеленчук како кимчи, кисела зелка и корнишоните, исто така содржат пробиотици.
Улогата на пребиотиците
Пребиотиците служат како извор на храна за пробиотиците, помагајќи во нивниот раст и активност. Овие супстанции не само што помагаат во подобра апсорпција на калциум, туку и промовираат размножување на корисни бактерии во цревата. Пребиотиците може да се најдат во различни овошја и зеленчук, вклучувајќи банани, кромид, лук, праз, аспарагус, артишок и соја. Храната која содржи интегрална пченица, исто така, обезбедува извор на пребиотици.
Синбиотици за зголемена ефикасност
Комбинирањето на пробиотици и пребиотици создава синбиотик ефект. Со дополнување на пробиотиците со храна богата со пребиотици, можете да го подобрите опстанокот и активноста на корисните бактерии во цревата. Примери за синбиотски комбинации вклучуваат конзумирање банани со јогурт или подготовка на пржени аспарагус со тофу.
Одржувањето на здрав цревен микробиом е од клучно значење за вашето целокупно здравје и благосостојба. Иако постојат индивидуални варијации, усвојувањето урамнотежена и разновидна исхрана која вклучува храна богата со пробиотици и пребиотици може да го поддржи здравиот бактериски состав во цревата. Редовно вежбање, управување со нивото на стрес и избегнување прекумерна употреба на антибиотици дополнително го поддржува оптималното здравје на цревата.