Имунолошки систем

Што е Лупус и дали може да се излекува?

 

Автоимуните болести, кои вклучуваат лупус, мултиплекс склероза или дијабетес, се последица на нарушувања на имунолошкиот систем. Во тој случај, овој систем создава клетки (лимфоцити) и антитела кои ги напаѓаат клетките на самиот организам, што резултира со оштетување на ткивото и нарушено функционирање на органите: кожата, бубрезите, нервните ткива, панкреасот. Причините за автоимуни болести не се познати, но познато е дека нивните генетски и наследни фактори во комбинација со тригерот придонесуваат за развој. Употребата на имуносупресиви и лекови кои ја инхибираат активноста на имунолошкиот систем се користат во третманот на оваа болест.

Лупус е болест која се карактеризира со хронично воспаление на еден или повеќе органи. Во 85% од случаите, оваа автоимуна болест ги погодува жените на возраст од 15 до 50 години и е под влијание на генетски, хормонални и фактори на животната средина. Тоа е предизвикано од долгорочен стрес или изложеност на ултравиолетово зрачење, одредени хемикалии или одредени вируси. Неговиот тек е непредвидлив и се карактеризира со смена на напади и ремисии.

Постојат три вида:

 • Акутен кожен лупус;
 • Хроничен кожен лупус еритематозус или дискоиден лупус еритематозус (ДЛЕ);
 • Субакутен кожен лупус еритематозус.

Симптоми

Реклама
 • осип по изложување на сонце,
 • болки во зглобовите,
 • замор,
 • малаксаност,
 • губење на телесна тежина,
 • болка во мускулите,
 • зголемување на лимфните јазли,
 • црвенило во форма на пеперутка кое се јавува симетрично на горните половини на образите.
Црвенило во вид на пеперутка
Црвенило во вид на пеперутка

Како се дијагностицира лупус?

 • Медицинска историја;
 • Семејна историја на лупус или други автоимуни болести;
 • Комплетен физички преглед;
 • Тестови на крв и урина;
 • Биопсија на кожа или бубрег.

Третман

Лоша вест е дека лупусот не се лекува во целост, но доброто е што може да се држи под контрола со помош на терапија со:

 • кортикостероиди,
 • имуносупресиви,
 • терапија со лекови во согласност со постојните симптоми,
 • нестероидни антиинфламаторни лекови (НСАИЛ),
 • други препарати.

АМ

Прикажи повеќе

Поврзани статии

Back to top button