Фитнес

Како вежбањето може да го зајакне здравјето на мозокот?

Вежбањето е добро познато по неговите здравствени придобивки за физичкото здравје, како што се управување со тежината, подобрување на кардиоваскуларното здравје и зголемена сила.

Но, неодамнешните истражувања покажаа дека вежбањето може да го зајакне здравјето на мозокот, да ја подобри когнитивната функција, меморијата и целокупната структура на мозокот.

Како вежбањето влијае на здравјето на мозокот

Редовното вежбање може да ја подобри функцијата на мозокот на неколку начини. Вежбањето го зголемува протокот на крв и кислород во мозокот. Тоа го поттикнува растот на нови мозочни клетки и ја подобрува поврзаноста помеѓу постоечките клетки.

Дополнително, вежбањето може да го подобри расположението и да го намали стресот, што може да влијае на когнитивната функција и целокупното здравје на мозокот. Истражувањата исто така покажаа дека вежбањето може да го зголеми производството на невротрофичен фактор (BDNF) добиен од мозокот. Тоа протеин кој го промовира растот и опстанокот на мозочните клетки.

Придобивките од вежбањето за здравјето на мозокот

Истражувањата покажаа дека редовното вежбање може да има корист за здравјето на мозокот на многу начини.

Реклама biskviti za deca

Вежбањето може да ја подобри когнитивната функција и кај децата и кај возрасните. Тука спаѓа:

  • внимание
  • меморија
  • брзина на обработка на податоци

Вежбањето може да помогне да се спречи или одложи почетокот на когнитивниот пад поврзан со возраста, деменција и Алцхајмерова болест.

Исто така, се покажа дека вежбањето ја подобрува структурата на мозокот, зголемувајќи ја големината на хипокампусот. Хипоталамусот е дел од мозокот кој е одговорен за учење и меморија.

Што значи ова за иднината на здравјето на мозокот

Сè поголемото истражување за поврзаноста помеѓу вежбањето и здравјето на мозокот има важни импликации за иднината на здравјето на мозокот. Со промовирање на редовно вежбање како дел од здрав начин на живот, лекарите можат да помогнат да се спречи или одложи когнитивниот пад и да се намали ризикот од развој на невролошки болести.

Интервенциите базирани на вежбање може да се користат како дополнителен третман за луѓе со невролошки состојби, како што се Паркинсонова болест и мултиплекс склероза.

Show More
бисквити за бебе

Related Articles

Back to top button