Здравје од А до ШЛекови и суплементи

Што треба да знаете за витамин А?

Витаминот А е првиот откриен витамин, затоа е именуван со првата буква од латиницата. Тој е особено важен за одржување на добар вид, за добрата состојба на коските, кожата, косата, забите и непцата. Без доволно витамин А, организмот е посклон кон инфекции.

ПРЕПОРАЧАНИ ДНЕВНИ ПОТРЕБИ НА ВИТАМИН А

Препорачаните дневни потреби на витамин А варираат, во зависност од полот и возраста на лицето.

 • Деца (3 години и помалку) – 300µg
 • Деца (4-8 години) – 400µg
 • Деца (9-13 години) – 600µg
 • Тинејџери (14-18 години) – 900µg
 • Возрасни (19 години и нагоре) – 900µg
 • Бремени жени (18 години и надолу) – 750µg
 • Бремени жени (18 години и нагоре) – 770µg
 • Доилки (18 години и надолу) – 1 200µg
 • Доилки (18 години и нагоре) – 1 300µg

СИМПТОМИ ПРИ ДЕФИЦИТ НА ВИТАМИН А

Некои од симптомите кои се појавуваат при дефицит на витамин А се: склоност кон вирусни инфекции, ноќно слепило,алопеција (опаѓање на косата),загуба на апетит,проблеми со коските.

Реклама

СУФИЦИТ НА ВИТАМИН А

Консумирањето на премногу витамин А, обично по пат на суплементи или одредени лекови, може да предизвика вртоглавици, гадење, главоболки, кома, па дури и смрт. Високите дози на витамин А кај бремените жени, исто така може да предизвикаат вродени дефекти кај нивните бебиња. Затоа трудниците не треба да внесуваат високи дози на овој витамин. Консумирањето на големи количини на бета-каротин или други форми на провитамин А, може да ја промени бојата на кожата во жолто-портокалова, но оваа состојба е безопасна.

ИСХРАНА БОГАТА СО ВИТАМИН А

Витаминот А природно се наоѓа во многу прехранбени производи и е додаван во некои производи, како млекото и житарките. Може да го обезбедите дневниот препорачан внес на овој витамин јадејќи разновидна храна, а особено следниве јадења:

 • Говедски црн дроб и други видови на месо. Лошата страна е што овој вид храна содржи големо ниво на холестерол и затоа треба да се консумира умерено;
 • Зелен лиснат зеленчук и други зелени, портокалови и жолти зеленчуци, како брокулите, морковот и тиквичките;
 • Овошјето, вклучувајќи ја дињата,папаја,праски, кајсиите, мангото и др.;
 • Некои видови риба, како што е лососот;
 • Мусли;
 • Млечните производи.

 

Прикажи повеќе

Поврзани статии

Back to top button