Кожа

Псоријаза: видови, ризик фактори и третман

Псоријазата е хронична автоимуна болест која погодува милиони луѓе ширум светот. Се карактеризира со црвени, лушпести дамки на кожата кои можат да бидат болни и непријатни за оние кои ја имаат.

Што е псоријаза?

Псоријазата е хронична автоимуна болест која влијае на кожата. Тоа е предизвикано од прекумерен имунолошки систем кој погрешно ги напаѓа здравите клетки на кожата, предизвикувајќи тие да растат премногу брзо. Ова доведува до развој на црвени, лушпести дамки на кожата познати како плаки.

Псоријазата може да се појави каде било на телото, но најчесто ги зафаќа скалпот, лактите, колената и долниот дел на грбот. Може да влијае и на ноктите, предизвикувајќи задебелување, дупчиња или обезбојување.

Кај кого може да се јави?

Псоријазата може да влијае на секого, но најчесто се дијагностицира кај возрасни на возраст од 15 до 35 години. Почеста е и кај луѓе со семејна историја на болеста.

Други фактори кои можат да го зголемат ризикот од развој на псоријаза вклучуваат:

Реклама biskviti za deca
  • Стресот
  • Пушењето
  • Дебелината
  • Инфекции
  • Одредени лекови
  • Студено време

Видови на псоријаза

Постојат неколку различни типови на псоријаза, секој со свои уникатни карактеристики. Тие вклучуваат:

Псоријаза на плаки: Ова е најчеста форма на псоријаза, која се карактеризира со црвени, лушпести наслаги на кожата.
Гутарна псоријаза: Овој тип на псоријаза се карактеризира со мали, црвени дамки на кожата. Често се јавува по стрептококна инфекција.
Инверзна псоријаза: Овој тип на псоријаза влијае на наборите на кожата, како што се пазувите, препоните и под градите.
Пустуларна псоријаза:Оваа ретка форма на псоријаза се карактеризира со бели меурчиња исполнети со гној на кожата.
Еритродермична псоријаза: Ова е најтешката форма на псоријаза, која се карактеризира со широко распространето црвенило и лупење на кожата.

Третман

Иако не постои лек за псоријаза, постојат неколку опции за третман кои можат да помогнат во управувањето со симптомите.

Лекови за локална употреба

Овие лекови се нанесуваат директно на кожата и можат да помогнат во намалување на воспалението и чешањето.

Фототерапија

Овој третман вклучува изложување на кожата на ултравиолетова светлина, која може да помогне да се намали воспалението и да се забави растот на клетките на кожата.

Системски лекови

Овие лекови се земаат орално или со инјектирање и можат да помогнат да се намали воспалението низ телото.

Промени во животниот стил

Изборот на здрав начин на живот, како што е откажување од пушење, одржување здрава тежина и управување со стресот, исто така може да помогне да се намалат симптомите на псоријаза.

Show More
бисквити за бебе

Related Articles

Back to top button