Егземата, позната и како атопичен дерматитис, е хронична состојба на кожата која се карактеризира со воспаление, чешање и црвенило. Најчесто се манифестира со суви дамки на кожата кои можат да станат отечени, испукани, па дури и да преминат во плускавци.
Придобивките од домашните креми за егзема
Домашните креми за егзема ви овозможуваат да избегнете груби хемикалии и да ја искористите природната моќ на состојките од растително потекло.
Состојките како алое вера, кокосово масло, шеа путер и овес имаат навлажнувачки и антиинфламаторни својства кои можат да обезбедат ефикасно олеснување за симптомите на егзема.
Домашните креми овозможуваат и прилагодување за да се избегнат потенцијалните надразнувачи или алергени кои се наоѓаат во комерцијалните производи.
Ефективност на домашните креми за егзема
Алое вера, кокосовото масло, шеа путерот и овесната каша можат да помогнат во хидратацијата и смирувањето на кожата, да го намалат воспалението, да го ублажат чешањето и да го забрзаат заздравувањето.
Сепак, за тешки или постојани симптоми може да бидат потребни креми со повисоки концентрации на активни состојки.
Рецепт: смирувачки крем од овесна каша
- 120 грама овес
- 60 милилитри кокосово масло
- 30 милилитри мед
- 10 капки есенцијално масло од лаванда (по избор)
Упатство: Комбинирајте овес, кокосово масло, мед и масло од лаванда во сад. Нанесете мала количина од кремот на погодените места, нежно масирајте, оставете да делува неколку минути, а потоа исплакнете со млака вода.
Рецепт: мелем за егзема од алое
- 60 милилитри гел од алое вера
- 30 милилитри маслиново масло
- 15 грама какао путер
- 10 капки масло од шипка (по избор)
Упатство: Растопете какао путер во сад, додадете маслиново масло, оставете малку да се излади, а потоа измешајте гел од алое вера и масло од шипинка. Префрлете ја смесата во чист сад и оставете ја целосно да се излади пред употреба.
Рецепт: Балзам за бебиња со шеа путер
- 60 грама шеа путер
- 30 милилитри кокосово масло
- 5 грама мелен овес
Упатство: растопете ги шеа путерот и кокосовото масло, оставете да се излади неколку минути, измешајте со мелен овес и префрлете ја смесата во чист сад за да се зацврсти на собна температура.
Забелешка: Мерките се приближни и може да се прилагодат врз основа на личните преференци и саканата конзистентност.