Кожа

Сѐ за егзема: причини, симптоми и третман

Егземата е честа состојба на кожата која ги погодува луѓето од сите возрасти. Се карактеризира со чешање, црвени, суви и лушпести дамки на кожата кои можат да се појават насекаде на телото.

Иако точните причини за егзема не се целосно јасни, постојат неколку фактори кои можат да придонесат за нејзиниот развој.

Причини за појава на егзема

Егземата е сложена состојба со многу можни причини. Некои од најчестите причини се:

Генетика: Егземата често се јавува во семејства, што укажува на генетска компонента на состојбата.

Дисфункција на имунолошкиот систем: Се верува дека егземата е предизвикана од дисфункција имунолошки систем кој предизвикува воспаление и иритација на кожата.

Реклама biskviti za deca

Фактори на животната средина: Изложеноста на одредени фактори на животната средина, како што се груби хемикалии или алергени, може да предизвика појава на егзема.

Стрес: Стресот може да предизвика избувнување на егзема или да ги влоши постоечките симптоми на егзема.

Симптоми на егзема

Симптомите на егзема може да варираат од личност до личност, но најчестите симптоми се:

Чешање, црвени и суви дамки на кожата: ова се најчестите симптоми на егзема. Оболената кожа исто така може да биде и лушпеста.

Осип: Егземата може да предизвика осип што може да формира кора и да се лупи.

Воспаление: егземата може да предизвика воспаление, што може да направи погодената област да биде топла и чувствителна.

Плускавци: Во тешки случаи, егзема може да предизвика формирање на плускавци на кожата.

Лекови и третмани за егзема

Иако не постои лек за егзема, постојат неколку третмани кои можат да помогнат во управувањето со нејзините симптоми. Некои од најефикасните третмани се:

Навлажнување: Хидрирањето на погодената област може да помогне во ублажување на сувоста и чешањето. Користете благ хидратантен крем без мирис и нанесувајте го неколку пати на ден.

Стероиди: Локалните стероиди можат да помогнат да се намали воспалението и чешањето. Овие се достапни во различни јачини и може да се применат директно на погодената област.

Антихистаминици: Тие можат да помогнат во олеснување на чешањето и воспалението. Овие се достапни без или со рецепт.

Имуносупресиви: Можат да помогнат да се намали воспалението со потиснување на имунолошкиот систем. Овие се достапни со рецепт и обично се користат за тешки случаи на егзема.

Светлосна терапија: Пзната и како фототерапија, користи ултравиолетова светлина за да го намали воспалението и чешањето. Овој третман обично се прави под медицински надзор.

Избегнување на предизвикувачи: Идентификувањето и избегнувањето на работите кои можат да предизвикаат избувнување на егзема е важен дел од управувањето со состојбата. Вообичаените предизвикувачи вклучуваат груби хемикалии, одредени ткаенини и алергени.

Управување со стресот: Намалување на стресот може да помогне да се спречи појава на егзема или да ги направи постојните симптоми помалку сериозни. Техниките за релаксација како длабоко дишење, медитација и јога можат да бидат корисни.

Show More
бисквити за бебе

Related Articles

Back to top button