д-р Јасмина Лазарова: Радиотерапија на глава и врат и орална нега

д-р Јасмина Лазарова: Радиотерапија на глава и врат и орална нега

Стручна Помош, Малигни болести

Ракот на глава и врат е присутен со 5% од сите видови малигни заболувања (промени), а во 2018 година беа регистрирани 887 649 нови случаи, ... Повеќе

Пнеумоторакс-класификација, дијагноза и лекување

Пнеумоторакс-класификација, дијагноза и лекување

Респираторен систем

Пнеумоторакс е состојба која означува присуство на воздух во плеврален простор. Воздухот доаѓа во плеврален простор заради прекин на континуитетот на плеврална мембрана или од ... Повеќе

Вештачки засладувачи: Нула калории, но по која цена?

Вештачки засладувачи: Нула калории, но по која цена?

Исхрана

  На прв поглед, вештачките засладувачи може да изгледаат како совршено решение. Нула калории е еднаква на нула вина нели? Сепак, вашето тело и цревата ... Повеќе

Протеински палачинки-совршен нискокалоричен десерт

Протеински палачинки-совршен нискокалоричен десерт

Рецепти

Совршена замена за високо калоричните палачинки. Превкусен доручек или десерт. Исто така се и многу лесни за подготвување. Состојки: 2 јајца 20g протеински прав 40g ... Повеќе

Прва помош при изгореници на кожа

Прва помош при изгореници на кожа

Кожа

Изгореница е оштетување на ткивото кое е резултат на предолго изложување на телото на сонце, друг вид на радијација, контакт со оган, хемикалии, струја или ... Повеќе

“Зошто јас?”-Мојата прва реакција кога дознав дека имам дијабетес

“Зошто јас?”-Мојата прва реакција кога дознав дека имам дијабетес

Дијабет

Mоето име е Тања Шатановска, имам 27 години и скоро 22 години живеам со дијабетес тип 1. Ми беа потребни 12 години за да прифатам ... Повеќе

м-р д-р Ангела Тасевска: Кој е најважен фактор за здрави заби?

м-р д-р Ангела Тасевска: Кој е најважен фактор за здрави заби?

Стручна Помош

Кој е најважен фактор за здрави заби? Усната празнина е влезна врата на организмот.  За да имаме здрава усна празнина треба да водиме редовна грижа ... Повеќе