Совети за како да го забрзате метаболизмот на природен начин
Покрај печено месо и варени јадења, здраво е да се консумира и свежа храна. Тука спаѓаат салати од спанаќ, рендан морков, целер и цвекло, по можност пред оброк.
Иако метаболизмот се забавува со текот на годините, можеме да влијаеме на овој феномен грижејќи се за правилна исхрана, сон, вежбање и избегнување на стресни ситуации.
На метаболизмот влијае и ритамот на потрошувачката на храна и изборот и количината на храна, и дали пиеме доволно вода и колку сме физички активни.
Билни чаеви
Многу чаеви, како што е зелениот чај, имаат ефект врз топењето на масните наслаги и регулирањето на телесната тежина.
Незасладени и благи, цветни чаеви треба да се пијат не само кога сме болни, туку секој ден, помеѓу оброците.
Вода
Две чаши вода наутро го забрзуваат метаболизмот за 30% во рок од 10 минути, а ефектот трае околу еден час.
Сепак, не е препорачливо да пиете вода за време на оброк, бидејќи тоа ги разредува гастричните сокови кои ја варат храната, со што се намалува апсорпцијата на хранливите материи.
Варењето е најдобро ако пиеме вода најмалку половина час пред оброкот.
Мешунки
Грав, леќа, грашок, боранија и други мешунки се многу здрав избор на храна за нашиот метаболизам. Тие го забрзуваат согорувањето на калориите, го намалуваат холестеролот и штитат од многу болести.
Интегрални житарки
Интегрални зрна како овес и ‘рж содржат влакна и сложени јаглехидрати кои помагаат да се забрза метаболизмот.
Зачини
Покрај тоа што храната со зачини е секогаш повкусна, тие се и добар сојузник во забрзувањето на метаболизмот.
На пример, циметот и куркумата можат да ја зголемат телесната температура и со тоа го забрзуваат согорувањето на маснотиите.
Свежа храна
Покрај термички обработено месо и варени јадења, здраво е да се консумира и свежа храна, како што се разни салати, кои може да се направат и од свеж спанаќ, рендан морков, целер, цвекло и јаболка. Добро е да јадете свежа салата пред оброк, а потоа преработена храна, како и онаа што е потешко да се вари.