Исхрана

Пикантна храна: како влијае на вашето тело и дали да ја избегнуваме?

Зачинетата и пикантна храна има посветена база на обожаватели. Сепак, неодамнешните инциденти и прашањата за нејзиното влијание врз здравјето предизвикаа загриженост.

Што ја прави пикантната храна лута?

Лутината во храната често се припишува на различни соединенија кои создаваат чувство на топлина. Едно такво соединение е капсаицинот, кој првенствено се наоѓа во чили пиперките. Кога се внесува капсаицинот, тој ги активира сензорите за болка, предизвикувајќи чувство на печење во устата и грлото. Ова предизвикува одговор во мозокот и затоа телото да ја перцепира храната како лута. Капсаицинот се мери на скалата Сковил, при што повисоките единици Сковил укажуваат на поголема пикантност.

Добрата вест за пикантната храна

Историски гледано, лутата храна е поврзана со неколку здравствени придобивки. Некои истражувања сугерираат дека ваквата исхрана може да придонесе за зголемена долговечност, поради намален ризик од рак, срцеви заболувања и респираторни состојби. Капсаицинот, кој се наоѓа во лутата храна, е поврзан со ублажување на болката и антиинфламаторни ефекти, често користени во локални лекови за управување со болка и артритис.

Лутата храна исто така може да има позитивни ефекти врз метаболизмот, здравјето на цревата и крвниот притисок. Иако се потребни повеќе истражувања за да се утврди причинско-последичната врска во некои области, потенцијалните придобивки од конзумирањето на лута храна се интригантни.

Лоши вести за пикантната храна

И покрај потенцијалните здравствени придобивки, претерувањето со лута храна може да има негативни последици, особено за одредени поединци. Исклучително лутата храна може да предизвика дигестивни непријатности, вклучувајќи болки во стомакот, дијареа, болка во градите, главоболки и повраќање. Капсаицинот, во големи количини, може да биде груб на гастроинтестиналниот тракт.

Реклама biskviti za deca

Лутата храна може да ги влоши состојбите како синдром на нервозно дебело црево (IBS) и воспалителна болест на цревата (IBD), што доведува до непријатност и симптоми. Таа исто така може да предизвика гастроезофагеална рефлуксна болест. Контактот со капсаицинот на кожата, во очите или преку вдишување може да резултира со болка, иритација, па дури и напади на астма кај чувствителните лица.

Малите деца, кои имаат почувствително непце и дигестивен систем, треба постепено да се запознаваат со лута храна за да се следат какви било несакани реакции.

Дали е здраво да се јаде пикантна храна?

За повеќето возрасни, консумирањето умерени количини на лута храна веројатно нема да предизвика сериозни проблеми. Сепак, индивидуалната толеранција варира поради генетските фактори, а некои луѓе може да имаат повисока или помала толеранција. Од клучно значење е да го слушате вашето тело и да бидете свесни за какви било негативни реакции. Ако во минатото сте доживеале горушица или дигестивни непријатности, препорачливо е да бидете претпазливи или да избегнувате лута храна.

Show More
бисквити за бебе

Related Articles

Back to top button