Здравје од А до Ш

Лековите на природата и сите нивни придобивки

Уживањето во пиење на чај датира уште пред 5000 години, во Кина. Чаевите како стимулативни напитоци станале традиција кај Кинезите и Јапонците илјадници години нанзад, додека пак кај европските народи, навиката да се пие чај е стара околу 1500 години.

Постојат четири поголеми групи на чаеви и тоа:

  1. БЕЛИ ЧАЕВИ кои се само сварени тревки
  2. ЗЕЛЕНИ ЧАЕВИ кои се исушени тревки
  3. ОЛОНГ ЧАЕВИ се добиваат кога тревката е исушена, здробена и кратко ферментирана 
  4. ЦРНИ ЧАЕВИ се добиваат кога тревката е исушена, здробена и добро ферментирана

Придобивки од консумирање на чаеви:

  • Антиоксидативно дејство.
  • Хидрирање на организмот.
  • Забрзување на метаболизмот.
  • Поволно дејство на имунитетот.
  • Не содржат калории.
  • Може да содржат кофеин.

Наш предлог за ова неделно попладне е чај од мајчина душичка.

Нешто плус за мајчината душица: Припаѓа на родот Thymus, а латинското име и е Тhymus vulgaris. Цветовите, листовите и маслото се користат за лекување на многу болести како дијареа, болки во стомакот, артритис, болки во грлото, настинка, бронхитис, гасови и мокрење во кревет.

Реклама biskviti za deca
Show More
бисквити за бебе

Related Articles

Back to top button