Гастроинтестинален системЛабараторија и дијагностика

Покачено ниво на билирубин во крвта е проблем со кој се среќава голем процент од населението

Покачено ниво на билирубин во крвта е проблем со кој се среќава голем процент од населението. За одредување на нивото на билирубин потребно е да направите релевантни лабараториски анализи кои с користат за испитување на хепатобилијаниот систем. Граници во кои треба да се движи директниот и тоталниот билирубин се:

Директен билирубин: 0.0 – 6.6 µmol/L
Тотален билирубин: 0.0 – 21.0 µmol/L

Доколку важите наод на крвна слика покажува вредност надвор од овие граници, постои можност дека:

– имате проблем со функционирањето на црниот дроб,

– имате проблем со функцијата на жолчното ќесе,

-имате Gilbert-ов синдром,

Реклама

– сте хронично уморни и ненаспани.

Кои чекори треба да се превземат доколку имате покачени вредности на билирубин?

Неопходно е да го контактирате вашиот лекар и да побарате ултразвучен преглед на црниот дроб и жолчното ќесе. Ако вредностите за директен билирубин и тотален или вкупен билирубин  се значително зголемени, постои можност да имате посериозен проблем со овие два органи или со едниот од нив. Ако ултразвукот покаже дека црниот дроб и жолчното ќесе се во ред, тогаш можно е да се сомневате дека постои Gilbert-ов синдром.

Gilbert-ов синдром се манифестира како покачено ниво на билирубин во крвта и нивото може значително да варира. Единственото нешто што можете да направите е да се одморите повеќе и на тој начин да му помогнете на вашето тело полесно да го метаболизира вишокот билирубин. Вишокот билирубин се јавува како резултат на неспособноста на организмот да го метаболизира билирубинот доволно брзо и да го трансформира од некоњугираната во конјугираната форма, во која може да се излачува надвор преку дигестивниот тракт. Треба да се нагласи дека оваа болест е безопасна и се пренесува генетски. Доволно е да се одморите повеќе, да се воздржите од консумирање алкохол и газирани пијалоци, да не се изложувате на екстремно тешки физички напори и да бидете внимателни да не влезете во состојба на дехидрираност или силен глад. Дијагнозата на овој синдром се одредува со прво испитување на црниот дроб и жолчката. Ако ниту црниот дроб ниту жолчката не се причина за покачен билирубин, тогаш се поставува дијагнозата на Gilbert-овиот синдром.

Исто така, нивото на билирубин може да се покачи:

-ако сте лишени од сон, уморни,

-ако сте биле изложени на поголем физички напор,

-ако често тренирате и користите разни додатоци на протеини,

-ако консумирате алкохол и разни лекови.

Ако спаѓате во оваа група на луѓе со покачен билирубин, престанете со лошите навики, спијте, живејте здрав живот и повторете го тестот по два до три месеци.


AM

Show More

Related Articles

Back to top button