Исхрана

11 потенцијални придобивки од циметот

Циметот, добиен од кората на дрвјата, се користел како зачин и традиционална медицина. Го има во различни форми, но лекарите сè уште не го препорачуваат за некои специфични здравствени проблеми. Иако некои истражувања сугерираат потенцијални придобивки, потребни се повеќе испитувања.

Придобивки:

Намалување на шеќерот во крвта

Истражувањата покажуваат дека циметот може да помогне во намалувањето на шеќерот во крвта, но резултатите се неконзистентни. Механизмите и соодветното дозирање остануваат нејасни.

Зајакнување на метаболизмот

Цинамалдехид, есенцијално масло во циметот, може да го подобри трошењето на енергијата на масните клетки.

Одлична кожа

Ограничените докази сугерираат дека цејлонскиот цимет се бори против бактериите кои предизвикуваат акни и може да го поттикне производството на колаген, промовирајќи поздрава кожа.

Лекувањето на рак

Студиите на животни укажуваат на потенцијалот на циметот во забавување на растот на ракот и убивање на клетките на туморот, но потребни се и студии на луѓе.

Реклама biskviti za deca

Понизок крвен притисок

Некои студии сугерираат дека секојдневната потрошувачка на цимет за три месеци може скромно да го намали систолниот крвен притисок.

Го штити вашиот мозок

Циметот покажа ветувачки резултати во лабораториски услови, инхибирајќи го таложењето на протеините на мозокот поврзани со Алцхајмерова болест.

Го намалува воспалението

Во една лабораториска студија, циметот се рангираше високо како храна за борба против воспаление, што потенцијално нуди природно олеснување за воспалителни состојби.

Намалување на холестеролот

Прелиминарните истражувања сугерираат дека циметот може да помогне во намалувањето на LDL („лошиот“) холестерол и да го подигне HDL („добриот“) холестерол, но потребни се дополнителни истражувања.

Борба против бактерии

Циметот покажува антибактериски својства против бактерии како салмонела, E. coli и стафилокок, што укажува на потенцијална употреба како природен конзерванс.

Лек за габична инфекција


Во лабораториски услови, циметот ја покажа способноста да се бори против Candida albicans, габата одговорна за повеќето вагинални габични инфекции. Практичната примена бара дополнително истражување.

Регулирање на менструалниот циклус

Една мала студија покажа дека дневниот внес на цимет во текот на шест месеци доведе до поредовни менструации кај жените со синдром на полицистични јајници (PCOS). Отпорноста на инсулин и нивото на андрогени останаа непроменети.

Додека циметот ветува во различни области, понатамошни истражувања се од суштинско значење за да се потврди неговата ефикасност, упатства за дозирање и долгорочни ефекти.

Show More
бисквити за бебе

Related Articles

Back to top button