Омега-3 масни киселини: што треба да знаете?
Омега-3 масните киселини се есенцијални хранливи материи кои се важни за добро здравје. Тие се еден вид полинезаситени масти и се неопходни за различни телесни функции.
Постојат три главни типа на омега-3 масни киселини: еикозапентаенонска киселина (EPA), докосахексаеноична киселина (DHA) и алфа-линоленска киселина (ALA).
Извори на омега-3 масни киселини
Изворите на омега-3 масни киселини вклучуваат:
- риби (лосос, скуша, туна и сардина)
- јатки
- ленено семе
- чиа семе
- авокадо
Достапни се и омега-3 суплементи, но важно е да изберете квалитетен бренд.
Функција на омега-3
Омега-3 масните киселини се неопходни за здравјето на срцето и докажано е дека го намалуваат ризикот од срцеви заболувања. Тие исто така имаат антиинфламаторни својства и можат да помогнат во намалување на воспалението во телото, кое е поврзано со различни здравствени состојби, вклучувајќи артритис, астма и одредени видови на рак.
Дополнително, докажано е дека омега-3 масните киселини го подобруваат здравјето на мозокот и може да го намалат ризикот од депресија и деменција.
Американското здружение за срце препорачува да се јаде две порции риба неделно за да се добие препорачаната количина на омега-3 масни киселини. За оние кои не консумираат риба, може да бидат неопходни додатоци во исхраната.
Препорачаната дневна доза на Омега-3 масни киселини варира во зависност од возраста, полот и здравствената состојба.
Додатоците на омега-3 генерално се сметаат за безбедни кога се земаат според упатствата. Но, високите дози може да предизвикаат несакани ефекти како што се стомачни тегоби, дијареа и вкус на риба во устата. Додатоците на омега-3 може да имаат интеракција со одредени лекови, вклучително и разредувачи на крв, и не треба да се земаат без консултација со лекар.