Здравје од А до ШИсхрана

Флаваноли: потенцијална одбрана против падот на меморијата поврзана со возраста


30 мај 2023 година – Студијата спроведена од универзитетите во Колумбија и Харвард укажува на доказите дека специфичните хранливи материи во нашата исхрана можат да му помогнат на мозокот да се бори со ефектите од стареењето.

Истражувањето открива дека постарите лица кои имале исхрана со ниско ниво на флаванол доживеале подобрување за 16% во резултатите од тестовите за меморија откако земале апчиња флаванол една година

Флаваноли: хранливи материи добиени од растенија

Флаванолите се хранливи материи добиени од растително потекло. Присутни се во различни видови храна и пијалоци, вклучувајќи:

  • чај
  • црвено вино
  • боровинки
  • јаболка
  • круши
  • цреши
  • кикирики.

Според Harvard Health, зрната какао, кои се користат за правење какао во прав, се особено богати со флаваноли.

Истражување

Студијата опфати 3.500 здрави возрасни лица на кои по случаен избор им беше кажано да земаат апчиња флаванол или плацебо. Генерално, оние кои земале апчиња флаванол доживеале само мало подобрување во резултатите од тестовите за меморија.

Реклама biskviti za deca

Меѓутоа, кога истражувачите конкретно испитувале поединци со лоша исхрана, апчето флаванол имало значително поголемо влијание. Ова ги навело да заклучат дека недостатокот на флаванол игра улога во губењето на меморијата поврзано со возраста.

Објавени наоди

Наодите од студијата беа објавени во списанието Proceedings of the National Academy of Sciences. Истражувачите забележаа дека нивните резултати се усогласуваат со претходните истражувања кои покажуваат дека додатоците од флаванол не ја подобруваат меморијата кај поединци кои веќе имаат доволно нивоа на хранлива состојка. Важно е да се напомене дека оваа студија не го утврди недостатокот на флаванол како причина за проблеми со меморијата.

Потенцијални импликации

д-р. Адам Брикман, невропсихолог и истражувач на Универзитетот Колумбија, изјави дека значителното подобрување кај учесниците во студијата со исхрана со ниско ниво на флаванол ја зголемува можноста за користење додатоци со флаванол за подобрување на когнитивната функција кај постарите возрасни лица.

За да навлезат подлабоко во овие наоди, истражувачите предлагаат да се спроведе целосно клиничко испитување.

Студијата ги истакнува потенцијалните придобивки од флаваноли во нашата исхрана како средство за борба против падот на меморијата.

Иако се потребни повеќе истражувања за целосно да се разбере влијанието на флаванолите и да се идентификува оптималниот пристап за нивно консумирање, овие наоди отвораат нови можности за подобрување на когнитивната функција кај постарите возрасни лица.

Show More
бисквити за бебе

Related Articles

Back to top button