Храна и живот

Правилна исхрана за заздравување на коските по фрактура

Откако ќе доживеете фрактура, правилната исхрана е од суштинско значење за процесот на заздравување и обновување на коските.

Добро балансирана исхрана богата со клучни хранливи материи може да го забрза процесот на заздравување и да го промовира здравјето на коските.

Најдобро е да ги добивате овие хранливи материи од природни извори на храна, наместо да се потпирате на додатоци, освен ако не ги препорача лекар, бидејќи тие не секогаш се ефикасни.

Клучни хранливи материи за заздравување на коските

Протеини

Приближно половина од структурата на вашата коска е составена од протеини. Кога имате фрактура, на вашето тело му требаат протеини за да ја олесни апсорпцијата и искористувањето на калциумот, уште една клучна хранлива материја за здравјето на коските.

Добри извори: месо, риба, млеко, сирење, јогурт, јаткасти плодови, семиња, грав, производи од соја и житарки.

Реклама biskviti za deca

Калциум

Овој минерал е од витално значење за градење силни коски и може да помогне во заздравувањето на фрактурите на коските. Возрасните треба да консумираат помеѓу 1.000 и 1.200 милиграми калциум дневно. Доколку е потребно, вашиот лекар ќе препорача додаток на калциум и соодветна доза.

Добри извори: Млеко, јогурт, сирење, урда, брокула, кељ, соја, грав, конзервирана туна или лосос со коски, бадемово млеко и житарки.

Витамин Д

Неопходен за заздравување на фрактури, витаминот Д помага во апсорпцијата на калциумот и минерализацијата на коските. Изложувањето на сонце околу 15 минути дневно може да му помогне на телото да произведе витамин Д.

Добри извори: Сабјарка, лосос, сардина, црн дроб, млеко или јогурт, жолчки од јајце и сок од портокал.

Витамин Ц

Витаминот Ц помага во производството на колаген, клучен градежен материјал за коските и суштински за заздравување на фрактури. Свежото овошје и зеленчук се одлични извори на витамин Ц. Одлучете се за свежи или замрзнати производи, бидејќи старите или загреани производи може да изгубат дел од содржината на витамин Ц.

Добри извори: Портокал, киви, бобинки, домати, пиперки, компири и зелен зеленчук.

Железо

Железото игра улога во синтезата на колаген и помага во испораката на кислород до коските за процесот на заздравување. Ако имате анемија заздравувањето по фрактура може да биде побавно.

Добри извори: Црвено месо, пилешко или мисирка, риба, јајца, сушено овошје, листест зеленчук, леб од зрна и житарки.

Калиум

Соодветниот внес на калиум може да ја намали загубата на калциум преку урината.

Добри извори: Банани, сок од портокал, компири, јаткасти плодови, семки, риба, месо и млеко.

Што да се избегнува

  • Алкохол: Иако не мора целосно да ги елиминирате алкохолните пијалоци, тие можат да го забават заздравувањето на коските и да го попречат формирањето на ново коскено ткиво. Прекумерното консумирање алкохол исто така може да го зголеми ризикот од паѓање и повторно повредување на коските.
  • Сол: Премногу сол во исхраната може да доведе до зголемено губење на калциум преку урината, потенцијално да влијае на здравјето на коските. Целете кон околу 1 лажичка или 6 грама сол дневно.
  • Кафе: Конзумирањето големи количини на кофеин (повеќе од четири шолји силно кафе дневно) може малку да го одложи заздравувањето на коските и да го зголеми губењето на калциум преку урината. Умерено консумирање кафе или чај е генерално безбедно.

Show More
бисквити за бебе

Related Articles

Back to top button