Невролошки болести

Го одбележуваме виолетовиот ден! Зборуваме за причини, видови и третмани за епилепсија

Виолетовиот ден (26 март) е годишен настан кој има за цел да ја подигне свеста за епилепсијата, невролошко нарушување кое погодува милиони луѓе ширум светот.

Епилепсијата се карактеризира со повторливи напади, кои може да се движат од благи до тешки и може да имаат значително влијание врз квалитетот на животот на една личност.

Причини за епилепсија

Точната причина за епилепсија често е непозната, но се верува дека е резултат на нарушување на нормалната електрична активност на мозокот. Ова нарушување може да биде предизвикано од различни фактори, вклучувајќи:

  • Мозочна повреда или траума
  • Генетика
  • Инфекции како што се менингитис или енцефалитис
  • Тумори на мозокот
  • Мозочен удар или други васкуларни нарушувања
  • Развојни нарушувања како аутизам или Даунов синдром

Видови на епилепсија

Постојат неколку типови на епилепсија, секој со свои симптоми и карактеристики. Некои од најчестите типови вклучуваат:

Идиопатска епилепсија

Овој тип на епилепсија нема позната причина и обично се развива во детството или адолесценцијата.

Реклама biskviti za deca

Криптогена епилепсија

Се верува дека овој тип на епилепсија има скриена причина, како што е повреда на мозокот што може да се случи за време на раѓањето.

Симптоматска епилепсија

Овој тип на епилепсија е предизвикан од состојба како што е тумор на мозокот или мозочен удар.

Рефлексна епилепсија

Овој тип на епилепсија се активира од специфични стимули, како што се трепкачки светла или ненадејни гласни звуци.

Третмани за епилепсија

Целта на лекувањето на епилепсијата е да се намали зачестеноста и сериозноста на нападите и да се подобри квалитетот на животот на една личност. Некои вообичаени третмани за епилепсија се следниве.

Лекови

Антиепилептичните лекови се најчестиот третман за епилепсија. Овие лекови делуваат така што ја стабилизираат електричната активност во мозокот и ја намалуваат веројатноста за појава на напади.

Операција

Во некои случаи, може да се препорача хируршка интервенција за отстранување на областа на мозокот каде што се појавуваат напади. Овој тип на операција обично е резервиран за луѓе кои не реагирале на лекови.

Стимулација на вагусниот нерв

Ова е вид на терапија која вклучува имплантација на уред кој доставува електрични импулси до вагусниот нерв во вратот. Ова може да помогне да се намали зачестеноста и сериозноста на нападите.

Кето диета

Ова е диета богата со масти и ниско ниво на јаглени хидрати се покажала како ефикасна во намалувањето на нападите кај некои луѓе со епилепсија.

Управување со епилепсија

Иако не постои лек за епилепсија, постојат неколку работи што луѓето со оваа состојба можат да ги направат за да се справат со нивните симптоми и да го подобрат квалитетот на нивниот живот. Еве неколку совети:

  • Земете лекови како што е пропишано: Важно е да земате антиепилептични лекови точно како што е пропишано за да помогнете во спречување на напади.
  • Спијте доволно: Недостатокот на сон може да предизвика напади кај некои луѓе, па затоа е важно да се одморите доволно секоја вечер.
  • Избегнувајте предизвикувачи: Ако знаете дека одредени работи ги предизвикуваат вашите напади, како што се трепкачките светла или алкохолот, обидете се да ги избегнете овие предизвикувачи.

Show More
бисквити за бебе

Related Articles

Back to top button