Зошто здивот ви мириса непријатно и по темелно четкање?
Справувањето со постојан лош здив, или халитоза, е вообичаено искуство што ја надминува беспрекорната дентална хигиена. Иако одржувањето на оралното здравје е од суштинско значење, постојат повеќестрани фактори кои придонесуваат за лош здив кои бараат сеопфатно разбирање.
Истражување на основните причини
Додека оралната хигиена значително влијае на лошиот здив, приближно 80 до 85 проценти од случаите се припишуваат на орално потекло. Сепак, причините надвор од усната шуплина исто така можат да придонесат за ова прашање. Овде, ги истражуваме причините за постојаниот лош здив, дури и во присуство на соодветна стоматолошка грижа.
Кариес и болест на непцата
Бактериите одговорни за лошиот здив можат да најдат засолниште во забните шуплини кои се резултат на заболување на непцата. Овие скриени места го попречуваат ефикасното отстранување на бактериите само преку четкање, комплицирајќи го решавањето на лошиот здив.
Сува уста
Плунката врши мултифункционални улоги во оралната средина, вклучително и регулирање на нивото на бактерии, олеснување на варењето и обезбедување на хидратација на устата. Несоодветното производство на плунка доведува до сува уста, поттикнувајќи бактериска акумулација на површините на забите. Ова придонесува не само за лош здив, туку и го зголемува ризикот од расипување на забите и заболување на непцата.
Гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ)
ГЕРБ, кој се карактеризира со регургитација на стомачната содржина во хранопроводникот, може да предизвика лош здив поради рефлукс на несварена храна и стомачна киселина. Оваа состојба, исто така, може да доведе до горушица и променет вкус.
Основни здравствени состојби
Различни здравствени состојби можат да влијаат на хемијата на крвта и бактериската рамнотежа, како последица на тоа да пресизвикаат лош здив. Може да придонесат состојби како што се дијабетес, откажување на бубрезите или црниот дроб, пептични улкуси и интестинални блокади.
Одредени намирници
Храната како лукот и кромидот може да влијае на здивот дури и по четкањето. Нивните соединенија по варењето, можат да се транспортираат до белите дробови и здивот, предизвикувајќи долг мирис.
Постназално капнување
Слузта што капе од носот до грлото, позната како постназално капнување, може да привлече бактерии и да создаде мирис. Оваа појава е поврзана со инфекции на синусите, настинки, грип и други респираторни проблеми.
Пушењето
Чадот од тутун, познат по тоа што го задржува здивот, придонесува за лош здив и може да го зголеми ризикот од болести на непцата и сува уста.
Домашни лекови
Подобрувањето на практиките за орална хигиена останува примарен пристап за справување со лошиот здив. Американската стоматолошка асоцијација препорачува редовно четкање, чистење со конец, чистење на јазикот и посети на стоматолог. Дополнителни домашни лекови вклучуваат:
- Плакнење со сода бикарбона: Мешавина од сода бикарбона и топла вода може да послужи како алтернатива на комерцијалните освежувачи за уста.
- Зголемен внес на вода: Справувањето со сувоста на устата со конзумирање повеќе вода може да го ублажи лошиот здив.
- Сок од ананас: Некои поединци наоѓаат олеснување со консумирање сок од ананас, бидејќи може да помогне во справувањето со лошиот здив.
- Семе од анасон: Историски користено за освежување на здивот, џвакањето семе од анасон после јадење може да придонесе за попријатен здив.
Барање професионална помош
Ако непријатниот здив продолжи и покрај темелните практики за орална хигиена, се препорачува консултација со стоматолог. Стоматолошките професионалци можат да идентификуваат болест на непцата и да препорачаат соодветни третмани.